Onderzoek naar een amfetamine-pil. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Onderzoek naar een amfetamine-pil. Foto ter illustratie. © anp

Epenaar verdedigt zich voor de rechter: ‘Door drugs te verkopen kwamen er meer mensen over de vloer’

,,Ik had niet zoveel vrienden. Door drugs te verkopen kwamen er meer mensen over de vloer.” Aldus een 31-jarige Epenaar vandaag voor de rechtbank in Arnhem waar hij veertien maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk plus behandeling tegen zich hoorde eisen.

De man erkende de handel in xtc, amfetamine, ghb en ketamine vanaf december vorig jaar toen hij op zichzelf was gaan wonen en niet zoveel contact met anderen had. Maar de officier van justitie is van mening dat de Epenaar al veel langer dealde. Hij gaat uit van mei vorig jaar tot mei dit jaar, maar er liggen verklaringen van klanten die zeggen dat ze al eind 2017 bij de verdachte kochten.

6000 euro inleveren

De officier van justitie wil verder dat de man een kleine zesduizend euro inlevert. ,,Het absolute minimum aan wat hij heeft verdiend.” De zaak kwam aan het rollen na een anonieme melding eind april over drugshandel aan de Hoge Hagt in Epe waar de verdachte woonde. De politie ging observeren en zag twee vrouwen naar buiten komen. Een van hen bleek speed bij zich te hebben.

Binnen troffen de agenten door het hele huis verschillende soorten drugs aan in handelshoeveelheden. Er lagen weegschalen en verschillende telefoons waarin diverse whatsappgesprekken stonden met afnemers. Verschillende klanten legden verklaringen af. Maar volgens de verdachte klopt het niet als ze zeggen dat ze al vóór december bij hem kochten. Drie afnemers waren naar de zitting gekomen om hun verklaringen bij de politie te ontkrachten. De officier van justitie vindt hun getuigenis echter ongeloofwaardig.

Zelf aan drugs

De verdachte gebruikte zelf drugs. Hij is eerder in behandeling geweest om af te kicken van cocaïne, maar vervolgens ging hij andere middelen gebruiken. Van het ene kwam het andere en hij begon te dealen. ,,Het is een verkeerde keuze geweest. Ik heb er niet bij nagedacht”, zei hij.

Hij heeft na zijn aanhouding ruim twee maanden gezeten en werd toen geschorst. Hij woont nu weer thuis. Zijn werkgever heeft hem laten weten dat hij niet terug kan komen. De officier van justitie wil dat de man na detentie drie jaar lang onder toezicht komt van de reclassering en een behandeling ondergaat om herhaling te voorkomen.

De advocaat verzocht de rechtbank het op een werkstraf en een fikse voorwaardelijke gevangenisstraf te houden. Hij schetste een beeld van een ‘doodnormale, timide jongeman’ die zichzelf verloor toen hij voor het eerst op zichzelf ging wonen.

Uitspraak: over twee weken.

Veluwe