Volledig scherm
Epenaren moeten meer afval gaan scheiden. Afbeelding ter illustratie. © ANP

Epenaren helder in advies nieuwe afvalinzameling

De gemeente Epe werkt momenteel hard aan een nieuw plan om onder meer de hoeveelheid restafval te verminderen. Daarbij wordt ingezet op twee sporen: voorlichting en een ander systeem rondom de inzameling.

Een serie huiskamergesprekken en vier avonden over het grondstoffenbeleid en de inzameling van afval heeft veel informatie opgeleverd van inwoners. Volgens de gemeente is een helder advies gegeven. De meeste inwoners zijn het eens met de doelstellingen om bijvoorbeeld de hoeveelheid restafval te verminderen naar 75 kilo per inwoner. De veranderingen moeten alleen niet in al te grote stappen.

Prijsprikkel

In het nieuwe systeem zou volgens de inwoners best een prijsprikkel aanwezig mogen zijn: wie wat meer moeite doet om goed te scheiden zou een lagere rekening mogen krijgen. ,,Er komt snel een voorlichtingscampagne over de beste manieren voor het scheiden van afval en we gaan samen met Circulus-Berkel aan de slag om de adviezen te verwerken in een nieuw voorstel voor de systematiek van het inzamelen’’, aldus wethouder Jan Aalbers. Hij wil graag aan de slag: ,,De kosten van het verbranden van restafval stijgen razendsnel en ook de opbrengsten van grondstoffen zijn lang niet meer zo zeker als een paar jaar geleden.’’

Het advies van de inwoners wordt voorgelegd aan het Eper college van burgemeester en wethouders en wordt betrokken bij het opstellen van het nieuwe beleid, dat eind dit jaar gereed is. Inwoners kunnen dan ook weer hun mening geven.

Proef

In Oene en een deel van Vaassen zou eind vorig jaar al een proef beginnen, waarbij inwoners onder meer het restafval moesten wegbrengen naar centrale containers. Daar bleek echter weinig draagvlak voor, waarna het plan uiteindelijk werd afgeblazen. Daarop is de gemeente een nieuwe traject gestart.

  1. Van Epe richting Boerengat en Schapenbout; geen probleem vindt Werners Rare Music Shop
    PREMIUM

    Van Epe richting Boerengat en Schapen­bout; geen probleem vindt Werners Rare Music Shop

    Wie net als voorheen even een gebroken snaar wil vervangen bij Werners Rare Music Shop, moet daar voortaan een aardig ritje voor maken. Nu de deuren van de winkel in Epe na vijfenhalf jaar noodgedwongen zijn gesloten, hebben eigenaar Werner van Ettinger en zijn partner Majorie Kemps een nieuw onderkomen gevonden. Op welgeteld twee uur en 41 minuten rijden van het oude postkantoor van Epe.

Veluwe