Volledig scherm
Onkruid in Vaassen aan de Vuurdoornstraat. © archief Kevin Hagens

Epenaren waarderen woonomgeving met ruime voldoende

Het onderhoud van bijvoorbeeld het groen in hun woonomgeving wordt door inwoners in Epe gewaardeerd met een 6,4 als rapportcijfer. De woonomgeving zelf waarderen zij met een 6,8 en hun buurt met een 7,5. Maar de gemeente moet wel sneller reageren op klachten of meldingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat eind vorig jaar is gehouden onder ruim duizend leden van het inwonerpanel Epe Spreekt.

Vanuit de gemeente, de gemeenteraad en andere partners was er de behoefte om de kwaliteit, beleving en beheer van de openbare ruimte te evalueren. Van de 1.614 leden van Epe Spreekt hebben 1.013 panelleden de vragenlijst over dit onderwerp volledig ingevuld.

Over het onderhoud van groen en het bijvoorbeeld tegengaan van losse stoeptegels of hondenpoep is dus best waardering te vinden. Positief zijn de respondenten verder over het onderhoud aan de begraafplaatsen (cijfer 8) en de toepassing van natuurvriendelijk groen (8).

Trottoirs

Uit het belevingsonderzoek komt ook een aantal aandachtspunten naar voren. Zo ervaart 42 procent belemmeringen als er gebruik wordt gemaakt van trottoirs of voetpaden. Bijna net zoveel mensen hebben ervaren dat regenwater lang blijft staan na een bui. Van wie een melding of klacht bij de gemeente heeft ingediend, heeft slechts 53 procent op tijd een melding gekregen. De deelnemers aan het onderzoek beoordelen de inhoudelijke behandeling van hun klacht met een 5,3.

De gemeente gaat met de aandachtspunten aan de slag. ,,De resultaten van dit onderzoek worden betrokken bij de ontwikkeling van ons beleid’’, aldus wethouder Robert Scholten. ,,Het doel is om samen te komen tot een schone, veilige, toegankelijke en aantrekkelijke openbare ruimte.’’

Veluwe