Volledig scherm
Emst vanuit de lucht gezien. Aan de westkant ligt de Hanendorperweg. © Bram van de Biezen, Bram van de Biezen

Familie uit Emst snijdt zichzelf in de vingers

Een bezwaarschrift van een inwoonster van Emst over twintig vierkante meter heeft er waarschijnlijk toe geleid dat de gemeente Epe een fout ontdekte en een streep zette door de hele woonbestemming van haar pand.

,,Ik denk dat de gemeente daardoor wakker is geworden'', zei raadsman L. Bolier gisteren namens de familie Van Westerveld na een rechtszitting bij de Raad van State in Den Haag.

Het gaat om een pand aan de Hanendorperweg in Emst. Al tientallen jaren wordt het bewoond. In het ontwerp van het bestemmingsplan Kernen Emst en Oene gaf de gemeenteraad vorig jaar een woonbestemming aan acht woningen waaronder het huisje van Van Westerveld. Die klom vervolgens in de pen, omdat het pand in het bestemmingsplan 50 vijftig vierkante meter meet terwijl, het in werkelijkheid zeventig vierkante meter groot is.

Bijgebouw

De gemeente keek er nog eens goed naar en kwam er achter dat het huis van Van Westerveld eigenlijk een bijgebouw is. In 1993 werd een vergunning verleend voor permanent wonen in een logiesbedrijf. Geen woning dus, stelt de gemeente. In het uiteindelijke bestemmingsplan werd de woonbestemming geschrapt en vervangen door de bestemming recreatiewoning.

Van Westerveld mag er blijven wonen maar een echte woning wordt het nooit. Woordvoerders van de gemeente Epe zeiden overigens dat de fout toch wel aan het licht zou zijn gekomen, ook als er geen bezwaarschrift tegen het ontwerpplan was ingediend.

Verzet

Van Westerveld verzet zich tegen het doorhalen van de woonbestemming. De inwoonster van Emst vindt dat zij recht heeft op een woonbestemming 70 erkende vierkante meters. Epe overweegt om Van Westerveld een aanschrijving te sturen om het pand te verkleinen tot 50 vierkante meter. ,,Voor meer is nooit vergunning verleend'', zei een gemeentewoordvoerder. Epe benadrukte bij de Raad van State dat de gemeente flink wat te stellen heeft met bewoonde recreatiewoningen. Staatsraad E. Daalder vindt het een uitzonderlijk geval. ,,Is dit niet anders op te lossen?'', wil hij weten. Uitspraak over enkele weken.

Veluwe