Felle brand verwoest monumentale boerderij in Emst

video & updateEen felle brand heeft donderdagmorgen een monumentale woonboerderij in Emst volledig in de as gelegd. Het gaat om een gemeentelijk monument aan de Brinkerweg, in het buitengebied bij het dorp. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, de aangeslagen bewoners werden opgevangen door buren.

De brandweer kreeg de melding van de brand om 10.45 uur, vertelt officier van dienst Jan Willem van Gortel. Hoewel de korpsen van Oene, Epe en Vaassen snel ter plaatse waren, was al snel duidelijk dat er geen houden meer aan was. Er werd vervolgens met succes ingezet op behoud van omliggende schuren. Ook een ren met daarin een aantal kippen voor de boerderij beleef buiten bereik van de vlammen.

Versterking

De brandweer kreeg versterking van korpsen uit Apeldoorn en Welsum. De laatste kwam met een zogeheten WTS-500, wat staat voor watertransport met een capaciteit van 500 meter een slangen. Daarnaast werden er volgens Van Gortel drie tankautospuitwagens, een waterwagen en een hoogwerker ingezet. Rond half twaalf werd het sein brandmeester gegeven en een klein uurtje later haalde de brandweer de schoorstenen neer die nog eenzaam overeind stonden.

Lees verder onder de foto:

Volledig scherm
Het interieur en dak van de woning stonden in lichterlaaie. © Stefan Verkerk

Over de oorzaak van de brand kon Van Gortel nog niets zeggen. Een speciaal brandweerteam is direct met onderzoek daarnaar begonnen.

Veluwe