Volledig scherm
De pot honing met twee etiketten die de imker op het Koefeest kocht. © Hans van de Vlekkert

Fraude met honing op Koefeest Oene

OENE/EPE - In Oene is een nieuwe vorm van fraude opgedoken, fraude met honing. Imker Wilfred Muis uit Epe maakt zich boos over de verkoop van potten met vermeende biologische honing tijdens het Oener Koefeest vorige week.

De imker uit Epe koopt een pot biologische honing bij een andere kraam. "Op het etiket stond dat het biologische honing uit de Weerribben is, de potten kostten per stuk drie euro, en twee voor vijf euro. Normaal betaal je minimaal zes euro voor een pot biologische honing. Eenmaal thuis ziet hij dat er een ander etiket over het originele etiket is geplakt. Het blijkt te gaan om een potje goedkope bloemenhoning uit een supermarkt.

De verkoper van de potten honing, Dick Swaen, legt uit. "Ik koop emmers honing bij een imker uit Nieuwleusen. Die emmers giet ik over in potten, zodat ik ze kan verkopen. Maar ik heb niet altijd nieuwe glazen potten, ik koop veel restanten en tweedehands potten op, die ik zelf dan weer gebruik. Soms plak ik mijn etiket over de oude etiketten heen, ik heb niet altijd tijd en zin om die er af te weken dus plak ik mijn eigen etiketten er overheen."

Weerribben
Op de etiketten van Swaen is te lezen dat het gaat om biologische honing uit de Weerribben. Uit navraag bij imkerij Het Korfje in Nieuwleusen, waar Swaen de honing koopt, blijkt dat Het Korfje helemaal geen honing uit de Weerribben verkoopt. Hendrik Meulenbelt: "De honing die ik verkoop, in emmers van vijftien kilo, is afkomstig uit Bulgarije. Ik verkoop geen Nederlandse honing in emmers." Ook het stempel biologisch geeft Het Korfje niet mee aan de honing die het verkoopt. "Dat is in Nederland bijna niet mogelijk, dan moet je die bijen precies volgen in de bloemenvelden waar ze landen. Wij verkopen natuurlijke honing."

Op de vraag of de imker weet dat zijn honing onder een ander etiket verkocht wordt, is hij duidelijk. "Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid. Ik ben duidelijk en eerlijk over wat ik verkoop, en wat iemand er daarna meedoet is niet meer aan mij."

Swaen blijft er bij dat hij niet beter weet dan dat hij honing uit de Weerribben verkoopt. "Organische of natuurlijke honing zegt mensen minder, biologische honing spreekt goed aan, vandaar dat dat op het etiket staat. Ik ga er vanuit dat zijn honing uit de omgeving van Staphorst komt."

Veluwe