Volledig scherm
© Sint Maartensgilde

Gerda Chaigneau nieuwe Koning van de Gemeente Epe

EPE - Gerda Chaigneau mag zich de schutterskoning van de gemeente Epe noemen. Ze haalde zaterdag de romp van de vogel naar beneden. Chaigneau versloeg daarmee de koningen uit de dorpen Emst, Oene en Vaassen.

Het was weer een spannende gebeurtenis de finale Gemeentekoningschieten. Het eerste Gemeentekoningschieten vond plaats in 2003. Alle koningen uit de vier dorpen: Ferry Jonker (Emst), Anneke Buitenkamp(Oene), Gerda Chaigneau (Epe), Jeroen Bourgonje (Vaassen) en de vervanger van de Koning van het Sint Maartensgilde Rijk van Ark, Jo van der Sloot, met ieder hun vijf secondanten schoten goed raak. Er waren dertig deelnemers in totaal.

Er waren niet meer dan 184 schoten nodig om de vogel er af te schieten. Het is voorgekomen in Nijbroek dat na 500 schoten de vogel zich niet liet neer schieten. De rechtervleugel van de vogel werd al bij het zeventiende schot door Gerrit de Wilde van het Sint Maartensgilde naar beneden gehaald. De linkervleugel viel bij het schot 44 door Frederik van het Einde uit Oene. Bart Jonker uit Emst vond de kop leuk om aan flarden te schieten, hij deed dit bij het 78 schot. Alfonds Mulder uit Vaassen vond de staart een prachtig doelwit en liet deze vallen na 83 schoten. Dit was allemaal binnen drie kwartier.

De romp was echter halsstarrig. Daar mochten alleen de vier koningen uit de dorpen aan mee doen. Ze hadden er 101 schoten voor nodig. Uiteindelijk was het Gerda Chaigneau die met haar schot de romp liet vallen. Het organiserende Sint Maartensgilde kijkt terug op een prachtig kampioenschap.

Veluwe