Volledig scherm
© DG

'Gewoon' spelen op kunstgras in Epe

EPE/VAASSEN - De voetbalverenigingen in de gemeente Epe volgen voorlopig het standpunt van de KNVB als het gaat om spelen op kunstgras. Wedstrijden en trainingen gaan dan ook voorlopig gewoon door. De voorzitter van SV Epe, Henk Palm, heeft wel een aantal bezorgde brieven ontvangen van met name ouders: "Een stuk of twee, drie ja."

"Die brieven snap ik ook wel, maar wat moet je daar nou als club mee", vraagt Palm zich hardop af. En dan heeft hij het nog eens niet over praktische bezwaren: "Op zaterdag zitten we helemaal vol en hebben we gewoon alle velden nodig, dus ook het kunstgras. En wat ga je doen als je een uitwedstrijd op kunstgras moet spelen?"

Het neemt niet weg dat de discussie bij SV Epe geregeld onderwerp van gesprek is, evenals bij KCVO in Vaassen. "Het is hét gesprek bij de koffieautomaten. We krijgen als bestuur veel vragen, maar we geven telkens hetzelfde antwoord:dat wij eigenlijk ook niks weten en het standpunt van de KNVB volgen", aldus voorzitter Paul Heutinck.

Aanleiding
Aanleiding voor die plotselinge vragen om de kunstgrasvelden is een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waarin wetenschappers zeggen dat de rubberkorrels op het kunstgras gevaren voor de gezondheid kunnen opleveren. De korreltjes zouden kankerverwekkend zijn.

Onderzoek
Of dat ook het geval is, wordt de komende maanden onderzocht. Rond de jaarwisseling moet er meer bekend zijn over de risico's van het spelen op kunstgras. Tot die tijd adviseren de KNVB en de RIVM clubs en sporters om gewoon door te voetballen op de 'neppe' mat. "Wij volgen dat standpunt en ik weet dat praktisch alle clubs in de gemeente datzelfde hebben gedaan", aldus Henk Palm.

Voorlopig zijn er bij Palm en Heutinck nog geen leden bekend die weigeren te voetballen op kunstgras. "Maar dat kan nog altijd. Die beslissing is aan hun en zullen we dan ook respecteren", aldus Palm.

Veluwe