Volledig scherm
Ruim 700 inwoners in Vaassen waren opgeroepen voor tbc-onderzoek. © Rob Voss

GGD: Geen open tbc in Vaassen

De grootscheepse test onder 712 mensen in Vaassen heeft geen open tbc-gevallen meer aan het licht gebracht, een besmettelijke variant van tuberculose. Dat heeft de GGD Noord- en Oost-Nederland bekendgemaakt. 

Dinsdag kwamen de Vaassenaren voor een prik naar het wijkcentrum in de wijk Berkenoord 2 en donderdag volgde de controle om te zien of de huid rond de prik was opgezet; een indicatie voor tbc. Van 112 mensen werd zekerheidshalve ook een longfoto gemaakt. Bij 27 van hen is een lichte tbc-besmetting gevonden, maar deze mensen zijn volgens de GGD-artsen verder niet meer besmettelijk voor hun omgeving.

Bloed afgenomen

Bij 98 mensen is tevens bloed afgenomen voor verder onderzoek. De uitslag van de die test verwacht de GGD rond 3 november, maar de angel is inmiddels uit het probleem: een verdere besmetting met open tbc is niet meer mogelijk en daarmee is de verdere verspreiding ingedamd. ,,De tbc-besmettingen die zijn gevonden en nog uit de bloedtest komen, zijn goed te behandelen.'' 

Geen vervolgonderzoek

De GGD is blij met de massale opkomst voor de tbc-test. Omdat er geen nieuwe ziektegevallen meer uit de bus rollen, is verder vervolgonderzoek ook onnodig. Als uit de bloeduitslagen blijkt dat er toch nog besmettingen zijn, dan worden deze mensen voor behandeling opgeroepen door de GGD en ze worden dan persoonlijk gebeld.

Bij verschillende personen werd bij de testen al een voorzorgsbehandeling gestart, waardoor genezing sneller zal verlopen. Tuberculose is eenvoudig met medicijnen te behandelen, in het ergste geval moeten medicijnen enkele maanden worden ingenomen. En de genezing is volledig, aldus de artsen van de infectieziektenafdeling.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe