Volledig scherm
© ANP

Hekken in zwijnenraster Epe moeten dicht

EPE - Wie van plan is een ommetje door de natuur in het buitengebied van Epe te maken, moet er rekening mee houden dat de hekken en poorten van het zwijnenraster echt dicht moeten. Eerder verzocht de gemeente via borden de gebruikers dat al te doen, maar nu is er ook een toevoeging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in voorbereiding. Het gaan dan om een gebod op het sluiten van hekken en poorten die onderdeel uit maken van het raster.

"De gemeente Epe heeft de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met wilde zwijnen binnen de bebouwde kom. Door het plaatsen van een zwijnenkerend raster wordt voorkomen dat zwijnen de bebouwde kom bereiken", motiveert het college.

Voorwaarde is wel dat gebruikers de hekken direct weer sluiten nadat ze gepasseerd zijn. Anders kunnen de zwijnen alsnog richting het centrum trekken. Eerder bleek dat het sluiten van de poortjes, al dan niet bewust, niet altijd gebeurt. Om die reden wil het college een toevoeging van de APV, zodat er meer mogelijkheden zijn om op te treden tegen overtreders.

Bijkomend voordeel volgens het college is dat er dan minder zwijnen afgeschoten hoeven worden. Als het raster goed functioneert, dan kunnen de dieren immers ook niet op ongewilde plekken komen, zo is de gedachte.

Het model van de APV van de overkoepelende Vereniging Nederlandse Gemeenten is gewijzigd. Daarnaast zijn er een aantal lokale ontwikkelingen, zoals de perikelen rondom het zwijnenkerend raster, die voor de gemeente aanleiding geven om de tekst aan te passen. Daar heeft het college recent een besluit over genomen. Voordat de toevoegingen of wijzigingen van de APV definitief zijn, wordt het ontwerp eerst nog zes weken ter inzage gelegd. Vervolgens neemt de gemeenteraad nog een besluit.

Veluwe