Volledig scherm
Een artist impression van hoe het nieuwe onderkomen voor het hospice aan de Quickbornlaan 13 in Epe eruit moet komen te zien. © AReS architecten

Hospice Casa Vera verhuist van Oene naar Epe

Hospice Casa Vera, momenteel tijdelijk gevestigd in Oene, verhuist definitief naar Epe. Stichting Vrijwillige Hulpdienst De Kruimelschaar trekt in het pand aan de Quickbornlaan 13, naast het gezondheidscentrum Willem Tell.

Met de aankoop van de Quickbornlaan 13 komt een eind aan een jarenlange zoektocht naar een nieuwe, ruimere locatie voor het hospice. In het verleden was Casa Vera gevestigd aan de Scheperstraat. Daar had het hospice één bed tot zijn beschikking. Diverse bestuurders beten vervolgens hun tanden stuk op grootscheepse nieuwbouwplannen voor een hospice met vijf bedden aan de Griseeweg in Epe.

Hoge kosten

In afwachting van de nieuwbouwplannen besloot Casa Vera te verhuizen naar een tijdelijk onderkomen aan de Eperweg in Oene. Daar kreeg het hospice de beschikking over drie bedden. Eind augustus besloot De Kruimelschaar de nieuwbouwplannen voor de Griseeweg definitief af te blazen. Met name de hoge kosten, 1,4 miljoen euro, en de ligging, te ver van de dorpskern van Epe, bleken te grote struikelblokken.

Volledig scherm
Voorzitter van de stichting Vrijwillige Hulpdienst De Kruimelschaar, Leo Eland, bij de nieuwe locatie voor het hospice. © Hans van de Vlekkert

De Kruimelschaar heeft nu in korte tijd een alternatief gevonden met de aankoop van Quickbornlaan 13. Bestaande bouw, die wordt uitgebreid met een nieuw paviljoen, zodat ook hier straks ruimte is voor drie bedden. Dat aantal blijkt voldoende voor de vraag uit de markt en bovendien volstaat het aantal vrijwilligers van de stichting dan voor de stervensbegeleiding. De verwachting is dat de verhuizing van Oene naar Epe ongeveer over een jaar zijn beslag krijgt.

Gat 

De kosten zijn begroot op ongeveer één miljoen euro voor zowel de aankoop als de aanbouw. De financiering daarvoor is nagenoeg rond. Er is nog een gat van honderdduizend euro, maar De Kruimelschaar heeft goede hoop en verwacht daarvoor nog een financier te vinden.

Het 'nieuwe' hospice heeft in Epe veel teweeggebracht in de afgelopen jaren. Met tal van acties werden al flinke geldbedragen ingezameld. ,,Er is tijd nodig geweest om een goed plan te ontwikkelen en om mensen te vinden om dat plan te financieren. Al het werk dat daarvoor is verricht, komt nu goed van pas bij de voorbereiding van het nieuwe hospice in Epe'', meldt Kruimelschaar-voorzitter Leo Eland. ,,We hopen dat dit hospice een huis van ons allemaal voor ons allemaal kan zijn. Het leven van ons allen is eindig. Dat is de grootste zekerheid die we hebben in dit leven. Niet iedereen kan zijn of haar laatste dagen thuis verzorgd worden. Dan is het mooi als je hier terecht kunt.''

 1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
  PREMIUM

  Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

  Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.
 2. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
  PREMIUM
  video

  Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

  Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

Veluwe