Volledig scherm
PREMIUM
Jo en Irma Pelders uit Vaassen moeten verder zonder gemeentepolis. Per maand zijn ze zo'n 25 euro duurder uit, terwijl ze leven van de bijstand. ,,Het is lastig en het wordt puzzelen.” © Hans van de Vlekkert

Jo en Irma uit Vaassen verliezen zorgvoordeel van 1450 euro per jaar: ‘Kleding dragen we nog langer’

Verzekeraar Menzis stopt met de gemeentepolis. Dus moeten zo'n tienduizend inwoners met een laag inkomen in deze regio op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Zoals Jo en Irma Pelders uit Vaassen. ,,Als iets duurder uitvalt, eten we een week later goedkopere groente.”

De auto is jaren geleden verkocht. Uitjes maken Jo (65) en Irma (62) niet meer. Kleding wordt zoveel mogelijk afgedragen, zodat het eigenlijk niet meer recyclebaar is. Het echtpaar dat rondkomt van een bijstandsuitkering met toeslagen leeft volgens een strakke boekhouding. ,,Sober", omschrijft Jo het. ,,Graag wil ik nog een keer naar een concert van Neil Young, maar dat kan niet. Het optreden, de trein, een overnachting; daar hebben we het geld niet voor.”

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe