Volledig scherm
Bloemen op de carpoolplaats Vaassen, ter nagedachtenis aan Samet Merzifonluoglu. © Hans van de Vlekkert

Justitie: álle betrokkenen carpoolschietpartij Vaassen verantwoordelijk, geen keihard bewijs wie Samet doodschoot

teruglezenEr is geen bewijs wie Samet Merzifonluoglu (25) uit Vaassen in maart 2017 bij een drugsdeal doodschoot. Toch eiste de officier van justitie vanochtend jarenlange celstraffen tegen de vijf verdachten. Ook de handlanger van het slachtoffer hoorde 6 jaar tegen zich eisen.

Justitie en politie hebben alles op alles gezet om te achterhalen wie het dodelijke schot loste. Maar de sporen in de trui en op het lichaam van Merzifonluoglu geven geen duidelijkheid. Veel sporen zijn vervuild door bloed en zand. Maar de aanklaagster vindt dat alle betrokkenen verantwoordelijkheid dragen. Niet voor de dood van Samet, maar wel voor het drama zelf.

Merzifonluoglu werd in maart 2017 doodgeschoten op de carpoolplaats langs de snelweg bij Vaassen. Hij was daar samen met zijn kompaan Ilyas M. om een drugsdeal te doen. Er zou 100 gram cocaïne verhandeld worden. De vier vermeende kopers waren: Wilco K. uit Heerde, Naigel F. uit Zwolle, Kenneth K. en Clinton K. uit Leeuwarden.

Uit de hand

Maar de deal liep volledig uit de hand. Volgens M. omdat er sprake was van een ripdeal: de vier andere verdachten probeerden de drugs te stelen. Maar twee van de kopers vertellen een heel ander verhaal. Volgens hen werden ze bedonderd met slechte drugs. Daardoor zou ruzie zijn ontstaan. Wat ook de waarheid is, door de confrontatie pakten meerdere mannen een vuurwapen en ze schoten. M., Wilco K. en Kenneth K. geven ook toe geschoten te hebben. F. en Clinton K. ontkennen.

Na de schietpartij ging iedereen er vandoor. Alleen Merzifonluoglu bleef achter. Hij overleed op de carpoolplaats, maar heeft mogelijk nog even geleefd. Geen van de betrokkenen belde de hulpdiensten, ook M. niet. Ook werd Samet niet meer gebeld. M. meldde zich een dag later bij de politie, maar wel nadat hij de kleding die hij had gedragen had verbrand. De andere verdachten werden later aangehouden.

Risico

Wie het fatale schot loste, is dus onduidelijk. Maar justitie verwijt alle vermeende schutters dat ze het risico namen dat er iemand zou overlijden. Daarom werd tegen Wilco K., Kenneth K. en ook Naigel F. 9 jaar cel geëist. Tegen maatje M. 6 jaar, omdat hij mogelijk per ongeluk zijn eigen vriend heeft gedood. Clinton K., van wie volgens justitie als enige niet vaststaat dat hij geschoten heeft, werd 3 jaar geëist.

Volgens de advocaten van de vier vermeende kopers, is er bij justitie sprake geweest van een tunnelvisie. Zo werd M. maandenlang niet aangehouden, terwijl ook hij geschoten zou hebben. Ook vinden ze dat niet vaststaat dat er door hun cliënten gericht is geschoten op Samet of M. 

Lees hier het verslag van de eerste zittingsdag. Verslaggever Arjen ten Cate schreef dit verhaal naar aanleiding van de slachtofferverklaring van de Samets ouders.

Lees hieronder het liveverslag van de rechtszaak vandaag op Twitter.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.

Veluwe