Volledig scherm
© Thinkstock

Kap bomen Heerderweg vertraagd

ARNHEM - De provincie Gelderland kan maandag (nog) niet beginnen met de kap van 225 monumentale eiken langs de Heerderweg in Epe. De bestuursrechter in Arnhem reageert woensdag op het verzoek van vereniging Ons Mooi Epe (OME) om een voorlopige voorziening te treffen. De provincie wilde maandag beginnen met de werkzaamheden die nodig zijn om een vrij liggend fietspad langs de weg tussen Epe en de A50 aan te leggen.

De weg moet daarmee veiliger worden voor onder meer de zeshonderd scholieren die dagelijks van Epe naar de middelbare school in Heerde fietsen.

Ons Mooi Epe
Aanvankelijk was het de bedoeling dat er veel meer bomen gekapt zouden worden. Na protesten van belangenverenigingen is het plan inmiddels aangepast. Voor Ons Mooi Epe gaat het nog niet ver genoeg. De vereniging stelde gisteren op de zitting in Arnhem, waar tientallen bezorgde Epenaren op af waren gekomen, dat er meer bomen overeind kunnen blijven. Bijvoorbeeld door het fietspad in de Norelbocht smaller te maken dan de geplande drie meter.

Ook vindt de vereniging dat door de komst van de nieuwe boswet per 2017 de gemeente zich alsnog moet buigen over het wel of niet verlenen van een deel van de kapvergunningen. Voorheen was ze daar niet toe bevoegd.

Hoe dan ook wil de vereniging dat er nu nog niet gekapt gaat worden en hoopt ze in overleg tot een beter plan te komen, waarbij zoveel mogelijk bomen worden behouden. De provincie vindt echter dat er al veel overlegd is en rekening is gehouden met wat de vereniging wil.

Broedseizoen
De provincie wil aan de slag. Medio maart begint het broedseizoen en ze wil de bomen voor die tijd gekapt hebben om niet nog meer vertraging op te lopen.

Op de vraag van de bestuursrechter hoe lastig het is om twee dagen later met de werkzaamheden te beginnen, liet de advocaat van de provincie weten dat de aannemers klaar staan, de omleidingsroutes voorbereid zijn en de hulpverlenende diensten ervan weten. Maar de rechter komt toch pas woensdag met zijn reactie. "Ik laat me niet opjagen."

Veluwe