Volledig scherm
© ANP

Kinderen beseffen dat pesten niet kan

VAASSEN - Ik ga nooit meer iemand pesten", belooft een leerling uit groep zes van basisschool de Sprenge locatie Vaassen. Sinds de Vaassense school vanaf begin dit schooljaar deel uitmaakt van een anti-pestexperiment beseffen zowel leerlingen, leerkrachten en ouders hoe erg pesten en gepest worden is.

De school geeft wekelijks lessen aan de groepen vijf tot en met acht, helemaal gericht op het preventief tegengaan van pesten en gepest worden. ,,En we willen natuurlijk dat iedere leerling een afkeer krijgt tegen het pesten", zegt Bettie Bolderink, leider van het KiVa-team op de Sprenge. ,,KiVa is overgewaaid uit Finland. De anti-pest methode loopt daar al een tijdje en het is uit cijfers gebleken dat er onder kinderen minder gepest wordt. Soms bijna tot vijftig procent. Dat doel moeten wij in Nederland ook nastreven."

En zo is dit volgens haar pas een begin. De Sprenge is slechts één van de honderd scholen in Nederland die aan dit experiment meewerken en deelnemen aan het onderzoek van KiVa in Nederland. ,,Nu zijn we bijvoorbeeld nog de enige in de gemeente Epe, maar eigenlijk moet je dit op iedere basisschool hanteren. Dit is een speelse effectieve methode", vindt Bolderink. De leerlingen van groep zes en zeven kijken geïnteresseerd naar een filmpje over pestgedrag. Aan het einde van het filmpje steekt vrijwel iedereen zijn of haar hand op, een teken dat de kinderen er graag over willen praten. ,,Het meisje wordt de hele tijd via haar mobieltje gepest. Ze krijgt nare berichtjes", licht leerling Robbert het voorbeeldfilmpje toe. Ook in de klas van de Sprenge heeft een enkeling hier al mee te maken gehad. Bolderink: ,,Digitaal pesten noemen we dat. Het is belangrijk om daar met z'n allen over te praten en om uit te leggen dat pesten niet stoer is en dat je degene die gepest wordt moet helpen, als groep."

In een hoekje van het klaslokaal is een viertal klasgenoten flink aan het brainstormen over een te maken KiVa-poster. Eentje die later op de dag moet pronken aan de muur. De grote letters 'Pesten moet stoppen' staan al op papier. Koen maakt vervolgens een verklarende tekening. ,,Ik maak een verkeersbord met rode randen. Het geeft aan dat het verkeerd is. De persoon die gepest is kijkt niet blij en dat moet wel zo zijn." Zijn groepsgenoot Sanne Witteveen is elf jaar. Zij denkt graag verder dan het maken van deze poster. ,,Het doet veel met ons. We hebben onderling minder vaak ruzie op school en we zien in dat pesten niet leuk is en dat kinderen die gepest worden hier jarenlang last van kunnen hebben." Voor Koen is het nu ook een stuk duidelijker. ,,Voor deze lessen wisten we veel minder over mogelijke gevolgen van pesten. Nu beseffen we het allemaal meer. We letten erop."

En die woorden, gedachten en het opstellen van anti-pestuitspraken doen Bolderink en de andere leraressen enorm goed. Bolderink: ,,Iemand noemde dit, op gym na dan, de leukste les. Dat is fantastisch om te horen." Ze weet nu al dat de De Sprenge hiermee aan de slag blijft gaan. Dat adviseert ze de andere basisscholen in ons land ook van harte. ,,Kinderen vinden het lesprogramma leuk, zijn geïnteresseerd in het tegengaan van pesten en uit de KiVa-methode van Finland blijkt ook dat kinderen minder vaak pesten en gepest worden. Dat kan en moet in ons land ook zo zijn." Daarmee verwijst ze nog maar eens naar de verschrikkelijke zelfmoord van een 15-jarige scholiere uit Staphorst. Ze werd ernstig gepest. Enkele weken terug gooide zij zich voor de trein. ,,We moeten het pesten met z'n allen stoppen. Het is veel erger dan mensen denken." Een leerling van De Sprenge heeft het via de krant meegekregen. ,,Ik schrok ervan en dacht meteen aan KiVa. Ik pest nooit meer."

Veluwe