Volledig scherm
De Zuukerschool gaat deze zomer definitief dicht, na meer dan 130 jaar. © Hans van de Vlekkert

Klap voor Zuuk: doek buurtschool na ruim 130 jaar definitief gevallen

De Zuukerschool sluit deze zomer definitief de deuren. Het schooltje in het buurtschap Zuuk vocht het voorgenomen besluit van de overkoepelende stichting Proo vergeefs aan. De Commissie Onderwijsgeschillen heeft dat donderdag laten weten. Ook de gemeente Epe staat achter sluiting van de school, die na de zomer nog maar 25 leerlingen zou hebben.

Stichting Proo vindt het niet langer verantwoord de school open te houden. Het is te duur en de opbrengsten van de school staan al jaren onder druk. Volgens Proo doordat de school te klein is geworden. Zeker nu er na de zomervakantie nog maar één leerling in de onderbouw (groep 1 tot en met 4) zou zitten. Ook de docenten zien het niet meer zitten; zij wilden na de zomer niet terugkeren in Zuuk.

De ouders grepen alle mogelijkheden aan om de sluiting te voorkomen. Na acties in het buurtschap en oproepen om kinderen aan te melden, legden zij het geschil voor aan een onafhankelijke commissie in Utrecht. Daar deden de Medezeggenschapsraad en Proo begin deze maand hun zegje. De commissie heeft nu bepaald dat Proo terecht heeft geoordeeld dat er zwaarwegende omstandigheden zijn om de school te sluiten. De Commissie geeft daarom vervangende toestemming, waardoor er na meer dan 130 jaar een einde komt aan onderwijs in Zuuk.

Teleurstelling

Quote

Een revolutio­nai­re uitspraak (...) die ik wel kan begrijpen

Dik Berkhout , Advocaat

In Zuuk komt de klap hard aan. Na de zitting in Utrecht begin juni waren de ouders nog altijd hoopvol. Die hoop is nu om zeep geholpen. ,,We zijn teleurgesteld’’, zegt Marloes van Schoonhoven, die namens de ouders in de Medezeggenschapsraad zit, in een eerste reactie. ,,We hadden de school en daarmee ook het buurtschap een andere uitspraak gegund. We balen dat het zo loopt.’’

Advocaat Dik Berkhout, die de ouders op de zitting in Utrecht vertegenwoordigde noemt het ‘een revolutionaire uitspraak’. Omdat volgens hem de Geschillencommissie ‘vrijwel nooit gebruik maakt van de mogelijkheid om toestemming te geven op grond van zwaarwegende omstandigheden’. ,,Maar ook een uitspraak die ik - vooral vanwege de leerlingenaantallen en de kwaliteit van het onderwijs - wel kan begrijpen.’’

Veluwe