Volledig scherm
De brandweer had de handen vol aan de aangestoken heidebrand. © News United/stefan verkerk

Man (58) die natuurgebied bij Epe in brand stak moet anderhalf jaar de cel in

videoEen 58-jarige man uit Emst is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar voor het stichten van brand bij de Tongerenseheide afgelopen mei. Hij heeft daarmee de levens van omwonenden in de buurt en wandelaars in gevaar gebracht, stelt de rechtbank.

Een natuurgebied bij Epe van tien hectare, grotendeels heide, ging in de vlammen op. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van vijftien voetbalvelden. De brandweer moest met man en macht uitrukken om te voorkomen dat woningen vlam vatten. ,,Bij niet tijdige ontdekking van de brand hadden de gevolgen desastreus kunnen zijn”, aldus de rechtbank. 

Mensen die een fietstocht over de heide maakten die dag zagen hoe iemand met een scooter op verschillende plekken de krukdroge heide aanstak. Ze sloegen alarm en wisten een deel van het kenteken te onthouden door het in het zand te schrijven. Ook gaven ze een signalement van de scooter en van het postuur van de brandstichter. Ze konden zijn gezicht niet zien, de man droeg een integraalhelm.

Kenteken in het zand

Het kenteken leidde naar de woning waar de man verbleef. Hij voldeed aan de omschrijvingen. Hij verzette zich zodanig bij zijn aanhouding dat de pepperspray er aan te pas moest komen. De man heeft steeds ontkend dat hij de heide in brand stak.

De officier van justitie eiste twee weken geleden vier jaar cel. De rechtbank vindt, een vergelijking makend met andere zaken, anderhalf jaar cel meer op zijn plaats.

Eigenaar Geldersch Landschap verwacht dat het zes jaar duurt voor de natuur zich daar heeft hersteld. Het gaat voor negentig procent om heide. De rest was bos.

Bekijk hieronder de beelden die gemaakt werden tijdens de brand:

  1. IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’
    PREMIUM

    IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’

    Het uitblijven van een lange periode van winterweer heeft grote gevolgen voor natuurijsclubs in Nederland. Meerdere clubs hebben zich de afgelopen periode bij de KNSB gemeld, omdat hun kosten zo langzamerhand hoger worden dan de opbrengsten. Geen ijs betekent immers geen contributie van leden. ,,Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder”, laat de schaatsbond weten. In Oost-Nederland vallen de problemen nog mee, maar ook daar is de situatie niet altijd rooskleurig. ,,Je moet teren op de reserves die je hebt.”

Veluwe