Volledig scherm
Manfriet uit Oene, die eigenlijk Manfred heet, serveert zijn frietjes en snacks vanuit een opvallende oude Franse brandweerauto, die dateert uit 1962. foto Kevin Hagens

Manfriet combineert oldtimers en friet

OENE - Houden van sleutelen aan oldtimers (vooral Citroëns) en daarnaast iets hebben met het bakken van patat en snacks.Op het eerste oog een opmerkelijke combinatie. Maar wat is er nou mooier dan die twee idealen te combineren.Die gedachte had Manfred Vonk (45) uit Oene ruim een jaar geleden. Manfred (want Manfriet is zijn 'patatboernaam'): ,,Ik bakte op oldtimerbijeenkomsten wel eens patat en iemand noemde me toen een keer Manfriet. Die naam is altijd blijven hangen en ik heb hem heel bewust gebruikt. Nu kennen de meeste mensen mij alleen maar als Manfriet."

Voor het zover was moest daar heel wat voor gebeuren. ,,De snackwagen die ik nu als ondernemer gebruik dateert van 1962. Het is een oude Franse brandweerauto. Ik heb hem ruim een jaar geleden zelf in tien weken tijd helemaal gerestaureerd. Het is nu een opvallende rode mobiele snackwagen geworden." Hij pakt het fotoboekje er maar eens bij. ,,Zo heb ik hem destijds gekocht. Kun je niet voorstellen dat je daar een rijdende patatwinkel van kunt maken hè?", zegt hij.

Een grote glimlach volgt, want Manfred Vonk is er trots op. Nadat hij in het verleden de kost verdiende als slager, bij een voedingsbedrijf en in de bouw, hakte hij voor zichzelf de knoop door. ,,Ik ben niet iemand die stil zit. Ik kom graag in contact met mensen en houd van auto's opknappen. Door middel van deze opknapper verdien ik momenteel de kost."

Vonk verkoopt zijn patat en snacks op markten, braderieën, evenementen en ook op feestjes. ,,Eigenlijk overal waar iedereen mij wil hebben", zegt hij. Voordat hij op locatie is kan het wel even duren. ,,Die bus is uniek en oud. Hij heeft volgens mij een topsnelheid van 95 kilometer per uur. " Dus nu is hij een gelukkige patatboer die in heel Nederland etenswaren aan de man brengt? ,,Het gaat goed, maar ik ben alweer bezig met het volgende project. Daar staat hij", wijst hij naar wederom een oude Citroën HY. Een langere versie. ,,Die bus is groter en moet meer capaciteit krijgen."

Voordat hij er mee op pad kan, moet de bus gerestaureerd worden. ,,Dat kan nog wel even duren. Ik hoop dat hij volgend jaar af is. Hopelijk kunnen we dan ook met twee bussen op pad." www.manfriet.nl

Veluwe