Volledig scherm
PREMIUM
De Veluwse midwinterhoornblazers zijn op zoek naar jonge leden die de gemiddelde leeftijd van ruim 70 jaar naar beneden halen. © Cees Baars

Midwinterhoornblazers in Epe zijn op zoek naar jonge leden: ‘De gemiddelde leeftijd is 70’

Bestaan de Veluwse midwinterhoornblazers over tien jaar nog? Het is een vraag die leeft bij de vereniging uit Epe. De leden zijn al flink op leeftijd. In, jawel, de zomer wordt dringend gezocht naar nieuwe aanwas. Plaatsvervangend voorzitter Els van Gaasbeek legt uit. 

Waarom zijn jullie dringend op zoek naar nieuwe leden?

,,We zijn op zoek naar wat jongere leeftijd. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 75.”

Gemiddeld?

,,Jaha. Nou, laat ik zeggen zeventig. Het jongste lid is 58, denk ik. Als je dan tien jaar verder kijkt, dan komt er een enorme kaalslag. Met dertig leden zijn we in feite op sterkte, maar we moeten verjonging hebben.”

Naar wie zijn jullie op zoek?

,,Naar mensen die met pensioen zijn of overdag veel tijd hebben. Veel van onze optredens zijn overdag, omdat we vanaf december maar zes weken in het jaar mogen blazen.”

Zijn er zorgen over het voortbestaan van de vereniging?

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe