Na ramp voelen de Molukken heel dichtbij in Vaassen: ‘Eerlijk, ik heb niet het gevoel dat Nederland meeleeft’

VideoAlsof het leven ongehinderd doorgaat in de Vaassense wijk Berkenoord. Maar het is de schijn die bedriegt. In de huizen leven de Molukkers intens mee met de familie, na de aardbeving in hun vaderland. Dit is het verhaal van Nona Haurissa over verdriet, woede en machteloosheid. ,,De familie is voor het oog ver weg, maar in het hart héél dichtbij.”

Plotseling gaat midden in de nacht de telefoon. Aan het tijdsverschil van zeven uur wordt niet gedacht. Hourissa hoort geschreeuw aan de andere kant van de lijn. Opnieuw belt familie in paniek op na een nieuwe naschok. Vanuit de dorpen aan zee vluchten Molukkers opnieuw de bergen in. Bang als ze zijn voor een alles verwoestende tsunami. ,,Ik ga slapen in tranen en sta op in tranen’’, zegt Hourissa. ,,Toen ik de eerste foto’s zag, scheurde mijn hart.”

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe