Volledig scherm
Een afvaardiging van de vereniging ‘Ons Mooi Schaveren’ (OMS). © Kevin Hagens

Onderzoek naar andere locaties zendmast KPN

De gemeente Epe gaat samen met telecombedrijf KPN en inwoners van buurtschap Schaveren kijken of alternatieve locaties voor de plaatsing van een zendmast tot de mogelijkheden behoren. Tegen de voorgenomen locatie van een nieuwe mast van KPN aan de Schaverenseveldweg, nabij camping Reina’s Hoeve, in Emst is veel weerstand.

Wethouder Joop van Nuijs liet begin deze maand al weten nog in gesprek te gaan met KPN. Het overleg heeft inmiddels plaatsgevonden en ging over de mobiele bereikbaarheid in de gemeente Epe, maar ook over de locatie van de nieuwe zendmast. KPN heeft in de fase voor de vergunningsaanvraag tevergeefs meerdere alternatieve locaties onderzocht. Nu gaat ze dat samen met de gemeente en omwonenden wederom doen.

Tegen de voorgenomen locatie is veel weerstand vanuit omwonenden, gegroepeerd in de vereniging ‘Ons Mooi Schaveren’ (OMS). Voorzitter en woordvoerder André Donker laat weten dat het proces overeen komt met het beleid van de overheid: ,,OMS gaat nu de samenwerking aan welke wij voor ogen hadden.”

Een alternatieve plek voor de zendmast moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de gemeente met de locatie kunnen instemmen. Voor KPN moet de locatie passend zijn binnen het bestaande netwerk en moet de zendmast op een plek staan die zorgt voor goede mobiele bereikbaarheid.

Hoe dan ook is de komst van de zendmast vertraagd. KPN moest op last van de gemeente nog een vergunningsaanvraag aanvullen en gaat vragen die termijn te verlengen tot begin 2018. Voorzitter Donker laat namens OMS weten ‘de toekomst in vertrouwen tegemoet te zien’.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe