Volledig scherm
© Thinkstock

Politiehondenvereniging trekt aan de bel bij Eper raad

EPE - Hoewel de plannen voor een gemeentelijke natuurbegraafplaats op de Woesterberg in Emst donderdagavond tijdens de raadscommissie niet op de agenda stonden, kwam het onderwerp toch nog even indirect ter sprake. Een woordvoerder van de politiehondenvereniging RODA, richtte zich in zijn betoog op de raad.

De vereniging, gespecialiseerd in het opleiden van politiehonden, bestaat al bijna 85 jaar. Sinds 1972 traint PHV RODA op het terrein van de Woesterberg. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat het bestemmingsplan niet aan de eisen voldeed. Het gevolg: het verdwijnen van het clubhuis en de verlichting en minder trainingen. "Sinds de verdwijning van ons clubhuis en de verlichting is hierdoor fatsoenlijk trainen haast onmogelijk geworden. We kunnen bijvoorbeeld ons materiaal niet opslaan en onze bijtpakken niet uithangen en drogen", aldus de woordvoerder.

Andere locatie
Volgens de secretaris heeft de gemeente aangegeven dat de politiehondenvereniging beter op zoek kan naar een andere locatie. Daarbij zou ze steun krijgen van de gemeente, onder meer in het afhandelen van de vergunningen. "Na overleg en lang zoeken samen met de gemeente, hebben we een mogelijke alternatieve locatie voor onze vereniging gevonden, die voldoet aan de minimale eisen." Eén van de opties is een weiland tussen de Grift en het industrieterrein in Vaassen.

Natuurbegraafplaats
Nu het erop lijkt dat een meerderheid van de raad het niet eens is met de plannen voor een natuurbegraafplaats op de Woesterberg, is de woordvoerder echter bang dat de afspraken niet doorgaan: "Wat ik u dus eigenlijk wil vragen is; of de natuurbegraafplaats nu wel of niet doorgaat, de politiehondenvereniging te steunen in hun zoektocht naar een nieuw terrein en bij te staan in het verkrijgen van de benodigde vergunningen en de kosten hiervan." Hij opperde daarnaast, als het plan voor de natuurbegraafplaats niet doorgaat, het bestemmingsplan op de Woesterberg toch te wijzigen. Op die manier zou de politiehondenvereniging dan legaal op locatie kunnen blijven met clubhuis en verlichting.

Veluwe