Volledig scherm
De ijsmeesters van De Klaarbeek en IJsclub De Cannenburgh konden afgelopen weekeinde boren en meten wat ze wilden, dikker dan 4 1/2 centimeter was het ijs nergens. En dat was balen. ,,Je wilt gewoon los," moppert Evert Huernink op de baan bij de Cannenburgh met een blik naar de lucht die volgens de weersverwachting meer sneeuw en ook ijzel brengen zal.foto Hans van de Vlekkert

Schaatsplezier laat op zich wachten

VAASSEN - De verwachtingen waren tot het laatst hoog gespannen: 5 graden vorst en weinig wind moesten de laatste impuls zijn om het ijs dik genoeg te maken voor wat schaatsplezier.

Liggend op hun buik schoven de ijsmeesters op een stuk landbouwplastic voorzichtig over het nog dunne ijs van IJsbaan de Klaarbeek om de dikte te meten en om er vooral niet doorheen te zakken. Afgezien van een nat pak zou dat de ijsbaan geen goed doen: 'weer een wak, krak krak krak'. IJsmeester Harrie Hatzmann verwijst dit verhaal van voorzitster Marie Peppelman echter naar het rijk der fabelen. ,,Niks geen geschuif over het veel te dunne ijs. Gisteren was het vier centimeter en dan is een nieuwe meting vandaag echt niet nodig. De baan blijft dus dicht want voor 400 tot 500 man heb je een goeie ijsvloer nodig." Ook de wedstrijdbaan van 400 meter is nog niet uitgezet. Hatzmann: ,,Het wachten is op vorst."

In Vaassen is het wachten op een wonder. De drie ijsmeesters van IJsclub de Cannenburgh Evert Huernink, Gerard te Riele en Benno de Planque gaan voorzichtig het ijs op om aan het eind van de ochtend een laatste meting te doen, want als het ijs dik genoeg is, moet de baan om twee uur worden geopend voor het publiek. Glanzend van nieuwigheid staat de onlangs nieuw aangeschafte ijsfrees langs de kant om de baan te vlakken, geen overbodige luxe want de toplaag lijkt meer op een strand na een hevige storm dan op een ijsbaan. Huernink: "Dat heeft niks te betekenen, dat freest wie d'r zo af." Maar dat zal dan nog wel even moeten duren want het ijs is ook hier niet dik genoeg en na een meting of vijf moet Huernink hoofdschuddend erkennen dat het ijs te dun is.

Gerard te Riele bergt de boor op, en de ijsfrees gaat weer het schuurtje in. Behalve een stuk of 25 meeuwen waagt zich helemaal niemand op de baan die er met de Cannenburgh op de achtergrond verleidelijk uitziet voor iedereen die van schaatsen houdt.

Een man stapt uit zijn auto in de verwachting dat er geschaatst kan worden omdat het hek langs de ijsbaan openstaat en hij drie mannen op het ijs ziet lopen. Maar de doelstelling van IJsclub De Cannenburgh is niet voor niets om de jeugd er veilig en snel te laten schaatsen. Hij krijgt te horen dat een kind wel erg snel moet kunnen schaatsen om de overkant te bereiken zonder er door te zakken. ,,Je wil gewoon los," moppert Evert Huernink met een blik naar de lucht die volgens de weersverwachting meer sneeuw en ook ijzel brengen zal.

Veluwe