Volledig scherm
© Thinkstock

Scholen buitengebied Epe gaan samen verder

OENE/ZUUK - Opnieuw gaan twee openbare basisscholen in de gemeente Epe fuseren. Het betreft De Bongerd in Oene en de Zuukerschool.

De openbare basisscholen De Bongerd in Oene en de Zuukerschool in de buurtschap Zuuk gaan samen. Vooralsnog alleen 'administratief'. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de toekomst er medio 2018 en daarna uit zal zien voor de scholen in het Eper buitengebied.

De Bongerd in Oene zit dit jaar met een totaal van 47 leerlingen voor het derde achtereenvolgende jaar onder de opheffingsnorm van 57 leerlingen. Berend Redder, directeur van de overkoepelende Stichting Proo voor openbare basisscholen in deze regio: "Die getallen betekenen dat de bekostiging voor zo'n school op 1 augustus van het volgende schooljaar namens de overheid stopt."

Dislocatie
Oftewel, de school zou dan moeten sluiten. Om dat te voorkomen, besluit Proo nu dat De Bongerd verder gaat als zogeheten dislocatie van de iets verderop gelegen Zuukerschool, die met precies 57 leerlingen overigens ook maar net op de opheffingsnorm zit. Om sluiting van De Bongerd tegen te gaan wordt het administratieve BRIN-nummer van De Bongerd opgeheven. Redder: "Voor de leerlingen en de ouders van de kinderen, verandert er verder niets volgend schooljaar. De locatie in Oene blijft, de leerkrachten blijven, het onderwijsaanbod blijft hetzelfde." Administratief/organisatorisch worden De Bongerd en de Zuukerschool echter wel één geheel.

Het bestuur van Proo heeft afgelopen dagen alle betrokken partijen ingelicht; de ouders, de medezeggenschapsraden, maar ook de Eper gemeenteraad en wethouder Erik Visser. Redder: "De Eper gemeenteraad kan in theorie ons besluit nog aanvechten. Echter, dan zou de gemeenteraad de school bestuurlijk moeten overnemen. Als dat gebeurt, zou dat een unicum zijn. Ik verwacht dat niet."

Onderzoek
Of De Bongerd in de verdere toekomst open kan blijven, daar gaat Proo onderzoek naar doen. Redder: "Het perspectief zoals we nu hebben, toont dat De Bongerd en de Zuukerschool niet gaan groeien de komende jaren. We hebben nu echter te weinig informatie over geboorten, wensen van ouders en andere ontwikkelingen die meespelen. Het onderzoek moet uitwijzen of een openbare onderwijsvoorziening in het buitengebied van Epe haalbaar is in de toekomst. Samenwerking met andere scholen, bijvoorbeeld met obs Dijkzicht in Welsum of met scholen in Nijbroek en Terwolde, sluiten we daarbij niet uit en zal misschien zelfs wel noodzakelijk zijn."

In Oene staat ook nog de School met de Bijbel, een christelijke basisschool van een andere onderwijskoepel. Deze organisatie heeft eerder al aangegeven geen gesprekspartner van de andere scholen in Epe te willen zijn, teneinde de krimp in leerlingenaantallen een hoofd te bieden. Een samengang tussen de twee basisscholen in Oene is daarmee uitgesloten.

In Vaassen trof de Montessorischool twee jaar geleden eenzelfde lot als De Bongerd nu. De Montessorischool werd een dislocatie van De Sprenge in Vaassen en verhuisde later ook naar dezelfde locatie als De Sprenge. Met ingang van augustus van dit jaar is de Montessorischool samengegaan met de Sterrenschool in de buurtschap Geerstraat. Beide scholen zijn verdergegaan als een Montessori-Sterrenschool.

Veluwe