Volledig scherm
De Heerderweg. © Hans van de Vlekkert

Sparen bomen leidt tot meer verkeershinder Heerderweg

EPE/HEERDE - In totaal zullen er 225 bomen gerooid worden tijdens de reconstructie van de Heerderweg (N794), tussen Heerde en Epe. Dat heeft de provincie Gelderland vanmiddag bekendgemaakt.

Dat is fors minder dan de aanvankelijke plannen, toen het zelfs om 600 bomen zou gaan. "Voor zoveel bomen hebben we destijds een vergunning aangevraagd. Dat is altijd het maximale, maar daar zaten ook bomen tussen die waarschijnlijk niet gerooid hoefde te worden", legt provinciewoordvoerder Petra Borsboom uit.

Kritische bomen
Het gaat nu om 144 bomen langs de weg en 81 bomen op particulier terrein, zoals hotel-restaurant Dennenheuvel. Daarmee komt het totale aantal op 225 bomen. De provincie Gelderland zei eerder dit jaar toe te onderzoeken of de categorie kritische bomen, ongeveer 200 stuks, kon blijven behouden. Na de boomeffectanalyse blijkt dat met veel inspanningen er veel van die bomen gespaard kunnen worden.

Zoveel mogelijk bomen
Om zoveel mogelijk bomen te behouden, neemt de provincie wel maatregelen. Dat gaat leiden tot vertraging in de uitvoering en extra overlast voor weggebruikers. Een voorbeeld van een maatregel is het ingraven van een infiltratieriool midden in de weg. Afwatering via de zijkanten van de weg zou bomen kosten en is daarom geen optie. Maar de nieuwe oplossing heeft wel als gevolg dat de weg geheel opengebroken moet worden. "Als je dat voor iedere weg gaat doen, dan heb je fors meer geld nodig", aldus Borsboom. Andere maatregelen die worden genomen om de bomen te beschermen zijn het inzetten van een bomenwacht en de bescherming van de wortels.

Januari 2017
De provincie start in de tweede helft van januari 2017 met het rooien van de bomen. Dan voert ze ook meteen groot onderhoud uit, dat bestaat uit onder meer het snoeien van dood hout. Aansluitend zal het werk aan het fietspad en de weg beginnen. De verwachting is dat in december de aanbesteding van het project start. Voor die tijd moeten er nog wel een aantal zaken geregeld worden. Zo is er een nieuw verkeersbesluit nodig, omdat op een groot gedeelte van de Heerderweg straks nog maar 60 kilometer per uur gereden mag worden.

Ons Mooi Epe
De vereniging Ons Mooi Epe (OME), die in het verleden veel bezwaar heeft gemaakt tegen met de name de massale bomenkap, is 'niet ontevreden' met de beslissing van de provincie Gelderland over het aantal te rooien bomen langs de Heerderweg. "Het enige is nog de zorg die er bij ons is om de kaalslag in de Norelbocht. Naar onze mening kan daar het aantal te kappen bomen nog wel omlaag", laat woordvoerder Coos Paulusma van OME weten.

Veluwe