Volledig scherm
Aron, Mart en Floris bekijken de start van de werkzaamheden aan de Apeldoornseweg. © Henri van der Beek

Startsein voor veilige en mooie Apeldoornseweg in Vaassen

Vaassen moet een mooie en veilige entree krijgen, vindt de gemeente Epe. Het startsein daarvoor, de werkzaamheden aan een gedeelte van de Apeldoornseweg, is deze week gegeven.

Het gedeelte tussen de Laan van Fasna en de komgrens met Vaassen, ook wel de Apeldoornseweg-Zuid genoemd, wordt de komende weken bijvoorbeeld aangepakt. Tot en met 13 september vinden werkzaamheden plaats. Er komen drie verkeersgeleiders (vluchtheuvels) met een oversteek voor fietsers en voetgangers. Tijdens het wegwerk is slechts één rijstrook voor motorvoertuigen beschikbaar. Het fietspad aan de westkant is bovendien tijdelijk tweerichtingsverkeer.

Snelheid

De drie verkeersgeleiders komen er omdat de gemeente Epe de snelheid van het verkeer op de Apeldoornseweg Zuid wil verlagen en de veiligheid van fietsers en voetgangers wil vergroten. Bewoners van de straat ervaren de gereden snelheid als een knelpunt. Dat er harder wordt gereden dan de geldende maximum snelheid blijkt ook uit verkeerstellingen, meldt de gemeente.

Met een verkeersgeleider kunnen fietsers en voetgangers in twee etappes oversteken. De voorzieningen komen de komende weken ter hoogte van de Lijsterstraat, Kievitstraat en de Fazantstraat. De aanpassingen zijn opgesteld samen met de bewoners van de Apeldoornseweg. ,,Deze nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat we de snelheid uit de Apeldoornseweg halen en vergroot de veiligheid voor alle weggebruikers’’, meldde wethouder Robert Scholten van de gemeente Epe hier eerder al over.

Omleiding

De kosten voor deze werkzaamheden bedragen ruim 1,5 ton. Het plan is ook al vrijgegeven voor inspraak. De enige zienswijze die hierop is binnengekomen heeft gezorgd voor een kleine verandering aan de verkeersgeleiders. Op donderdagavond 12 en vrijdagavond 13 september, tussen 18.00 en 24.00 uur, wordt al het doorgaande verkeer vanwege een afsluiting tijdens de asfalteringswerkzaamheden omgeleid via de Oude Apeldoornseweg.

Er wordt dit jaar flink aan de weg getimmerd in Vaassen. De werkzaamheden aan het centrum en de plaatsing van de geleiders zijn in 2019 zeker niet de enige projecten in het dorp. De gemeente Epe gaat ook het gedeelte van de Dorpsstraat en Apeldoornseweg, vanaf de Kosterstraat tot de Laan van Fasna, opnieuw inrichten. In de nieuwe situatie krijgt dit deel van de Apeldoornseweg bijvoorbeeld brede voet- en fietspaden, terwijl de rijbaan juist smaller wordt. Met de plaatsing van onder meer lindes, haagbeuken en bloembollen is er ook ruimte voor groen en moet er een fraaie dorpsentree ontstaan.

Een woordvoerder van de gemeente Epe meldt dat dit ook project nog dit jaar van start gaat. In oktober vindt hiervoor de aanbesteding plaats. ,,De verschillende werkzaamheden in Vaassen stemmen we op elkaar af om te zorgen voor een goede spreiding ervan.’’

Veluwe