Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Statushouders in woning gemeente Epe

EPE - De gemeente Epe is van plan om de woning aan de Prins Clausstraat 28 in Vaassen voor onbepaalde tijd te verhuren aan statushouders. Het algemene, administratieve en technische beheer wil de gemeente Epe overlaten aan een derde partij. Ze is wettelijk verplicht te onderzoeken of er ook marktpartijen zijn die dat beheer willen uitvoeren. Als er geen interesse is, dan is Woonstichting Triada de beoogde partij.

De woning is in het verleden aangekocht door de gemeente Epe en staat inmiddels alweer een tijdje te koop. "Wij worden door de rijksoverheid verplicht een vastgesteld aantal statushouders te huisvesten. Om de druk op de sociale woningmarkt te beperken zoeken wij net als elke andere gemeente naar alternatieve huisvestingsmogelijkheden. De woning aan de pr clausstraat is dan ook prima geschikt om tijdelijk in te zetten voor de huisvesting van statushouders", legt een woordvoerder van de gemeente uit. De bedoeling is om er druk op de sociale woningmarkt mee te beperken. Andere woningen, in eigendom van de gemeente, worden nog niet ingezet: "Dat is uiteraard een mogelijkheid, maar vooralsnog is dit niet aan de orde."

Dit jaar
Als het aan de gemeente ligt, dan worden er dit jaar nog statushouders gehuisvest. Dat is in principe voor onbepaalde tijd. De gemeente zoekt enkel een partij voor het beheer van het pand. "De huuropbrengsten en kosten van onderhoud zijn voor de gemeente." De gemeente betaalt jaarlijks 985 euro. Dat is bijvoorbeeld voor de administratieve kosten.

Informatie
De gemeente Epe gaat buurtbewoners van de Prins Clausstraat in Vaassen nog verder informeren over de plannen. "Er staan de komende weken gesprekken gepland. Wij geven dan omwonenden uitleg over de noodzaak voor het inzetten van de woning en de begeleiding die de statushouders krijgen als ze daar eenmaal wonen. Wij merken dat de omwonenden dit op prijs stellen."

Geïnteresseerde marktpartijen die het beheer van de woning willen aanvaarden kunnen zich tot en met 14 november 2016 bij de gemeente Epe melden. Als er meerdere geïnteresseerden zijn, dan is het aan de gemeente om te kiezen voor welke partij ze gaat.

Veluwe