Volledig scherm
Een reebok. © Lou van der Aa

Stefan probeerde doodsbange ree te redden op A50 bij Vaassen: ‘Die lange file kwam door mij, sorry’

Vol verbazing zag Stefan van Dam uit Meppel maandagavond dat hij werd ingehaald door een reebok op de A50. Vervolgens was hij zo’n drie kwartier bezig om het dier te vangen. ,,Die lange file kwam door mij, sorry’’. 

Het goede nieuws: de ree leeft nog, zegt Van Dam. Hij spreekt daarmee het bericht van de ANWB tegen, die meldt op Twitter dat de jonge ree is overleden en dat er aan het begin van de avond een ‘rouwstoet’ van 1,5 uur stond op de A50. Van Dam: ,,Ik heb het niet zelf gezien, maar ik heb het rechtstreeks van de politie. Die zei dat de ree in een weiland was beland en veilig was.’’ Wie heeft er nu gelijk? De politie kon maandagavond niet reageren. 

Gestrest

Feit is dat er een lange file stond op de rijbaan richting Zwolle. ,,Dat kwam door mij, sorry’’, zegt Van Dam. Hij kwam net uit een file bij Apeldoorn en was blij dat hij gas kon geven toen hij werd ingehaald door een reebok. ,,Het dier leek gestrest. Het bleef op de middenberm rennen. Een bus die vlakbij me reed, zette een zwaailicht aan en samen gingen we er achteraan. Ondertussen waarschuwde ik de hulpdiensten, het duurde best lang voordat ze er waren trouwens’’.  

Quote

Als er een ongeluk was gebeurd dan had iedereen nog langer moeten wachten

Stefan van Dam , Meppel

Met een snelheid van zo’n 20 tot 30 kilometer per uur bleven Van Dam en de busbestuurder achter de ree aan rijden. In de hoop dat het over de vangrail zou gaan, naar veilig terrein. Het overige verkeer moest wachten en dat zorgde voor oponthoud, aldus de Meppeler. ,,Vervelend, dat snap ik. Maar als er een ongeluk was gebeurd dan had iedereen nog langer moeten wachten. Het kon erger.’’ 

Het lukte niet om het dier te pakken te krijgen. ,,We begonnen in Apeldoorn en volgden het reebok tot we bijna bij de afslag Epe/Nunspeet waren. Op een gegeven moment liep het terug richting Apeldoorn. De hulpdiensten waren inmiddels ook gearriveerd en ik ben er nog even bij gebleven. Via de portofoon van de politie hoorde ik dat het goed was afgelopen. Hoe komt zo’n dier nou op de weg hè, bizar.’’  

Op de Facebookpagina van de Stentor krijgt Stefan veel bijval voor zijn actie:

Veluwe