Volledig scherm
© anp

Succesvolle afsluiting van Diabetes Challenge Epe

EPE - Huisarts Dennis Boon wil er niet te veel conclusies uit trekken, maar regelmatig wandelen zou een positieve invloed kunnen hebben op mensen met diabetes.

Dat blijkt uit de resultaten van de Diabetes Challenge in Epe, die gisteravond in de RSG zijn gepresenteerd. "Het primaire doel van de actie was om mensen aan het lopen te krijgen. Je kunt ze motiveren door te laten zien dat er wat met je parameters gebeurt", legt de huisarts uit.

Een groep mensen uit Epe en Oene deed afgelopen zomer mee aan de challenge. De deelnemers gingen zestien weken lang één keer in de week wandelen, met als doel deelname aan een vierdaagse van tien kilometer in oktober. Landelijk deden er duizenden mensen mee. Vanuit Epe en Oene ruim 50, waarvan er 34 ook daadwerkelijk diabetes hadden. De deelnemers zijn voor de challenge en na afloop van de vierdaagse gecontroleerd. Daarnaast is er eenzelfde groep van tien mensen die niet meededen aan de challenge gemeten, de zogeheten controlegroep.

Huisarts Boon is voorzichtig met conclusies, maar uit de cijfers blijkt dat lopen wel degelijk een motivatie voor diabetespatiënten kan zijn. "Het gemiddelde gewichtsverlies van de wandelaars was bijvoorbeeld 2,4 kilo. De controlegroep was drie ons lichter", weet Boon. Ook andere belangrijke waarden voor mensen met diabetes zijn bij de wandelaars gezakt. De LDL cholesterol is bij de deelnemers met een tiende omlaag gegaan, bij de controlegroep is het met twee tiende gestegen.

Desondanks zeggen de cijfers huisarts Boon niet zoveel: "Je kunt mensen echter wel blijven motiveren om te blijven wandelen. Het zou mooi zijn als mensen ook hun buren meenemen, want bij mensen met een actieve levensstijl is de kans dat er diabetes wordt ontwikkeld 35 tot 50 procent lager."

Veluwe