Volledig scherm
© Thinkstock

Toekomst scholen buitengebied Epe in onderzoek

EPE - Rond maart 2017 is er meer duidelijkheid over of en op welke wijze er openbaar onderwijs in het buitengebied van Epe aangeboden kan worden. Dat heeft Berend Redder van Stichting Proo, de overkoepelende organisatie voor openbare basisscholen in de regio, tijdens de commissievergadering van de gemeente Epe toegezegd.

Proo is van plan om per 1 augustus 2017 De Bongerd in Oene vanwege een gebrek aan leerlingen verder te laten gaan als een zogeheten 'dislocatie' van de Zuukerschool. Voor het derde jaar op rij zit de locatie in Oene onder de opheffingsnorm van 57 leerlingen, waarmee de financiering vanuit het Rijk zou stoppen. De Bongerd als dislocatie van een andere school verder laten gaan is een optie, die door onder meer het Eper college wordt gesteund. Een andere oplossing is dat de gemeente het bestuur van de school overneemt, maar daar lijkt zeker geen meerderheid voor te zijn.

Toekomst
De meeste partijen lijken in te kunnen stemmen met de plannen voor een fusie tussen De Bongerd en de Zuukerschool vanaf augustus volgend jaar. De discussie tijdens de commissievergadering ging niet zozeer over de samenwerking, maar meer over de toekomst van openbaar onderwijs in het buitengebied van de gemeente. "De Bongerd blijft minimaal tot 1 augustus 2018 geopend", beloofde inspreker Berend Redder. Verder liet hij weten alle opties wat betreft fusies en samenwerken open te willen houden. Ook met bijvoorbeeld De Horsthoekschool in Heerde.

Besluit
De gemeenteraad bespreekt het daadwerkelijke voorstel, om het bestuur van De Bongerd als gemeente niet over te nemen, mogelijk 8 december verder. Het kan zijn dat het voorstel nog een paar maanden wordt doorgeschoven; met name PvdA en VVD willen eerst nog meer informatie voordat ze een besluit nemen.

Veluwe