Volledig scherm
Dick de Waard tussen het personeel van de Eper Tomos-fabriek toen de 10.000ste Tomos van de band rolde.

Tomos-oervader Dick de Waard overleden

REGIO - Was je als Nederlandse knul The Rolling Stones-fan, dan tufte je op een Puch. Luisterde je naar tegenhanger The Beatles, dan reed je op een Tomos. Alhoewel, in andere delen van het land werkte dat juist weer totaal omgekeerd in de jaren zestig. Daar reed de keurige schoonzoon, The Beatles-fan, op de Puch. De onverschrokken The Stones-figuren maakten de straten onveilig op een Tomos.

De Nederlandse oervader van die Tomos is deze week op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dick de Waard was de man die de bewuste bromfiets destijds naar ons land haalde en later zelfs een Tomos-fabriek opstartte in Epe.

Vandaag wordt hij in Ugchelen gecremeerd.

Nozems
De Waard werd in 1960 mede-vennoot van het bedrijf Vedezo, dat onder meer interesse had in bromfietsen verkopen. ,,Ik had eigenlijk geen bal verstand van bromfietsen en ook niet van de onderdelen die Vedezo in huis had'', vertelde De Waard aan de auteurs van Tomos, het boek.

'De Tomos' sloot helemaal bij de beleving van jongeren aan, als goedkopere kopie van de Puch. Met affiches waar het jonge anarchisme vanaf spatte, werd de Nederlandse markt bestormd.

Na de invasie van Tomos besloot De Waard dat er in Nederland een Tomos-fabriek moest komen. In Epe vond hij een geschikte en betaalbare locatie.

De Waard werd zelf de directeur van de Eper fabriek, tot 1982. Tomos-eigenaren eisten meer zeggenschap op over de bedrijfsvoering en De Waard stapte over naar zadelfabrikant Lepper.

Ondanks zijn vertrek bleef De Waard Tomos en Tomos Nederland De Waard. Vandaag de dag wordt Tomos niet meer gefabriceerd in Nederland. De Eper fabriek sloot in 2009 - als laatste bromfietsfabriek van het land - haar deuren.

Eresaluut
Nederland kent nog meerdere brommerclubjes die enkel op Tomos-brommers rijden. Verschillende Tomos-bromfietsverenigingen proberen vandaag naar de uitvaart van De Waard te komen, om hem met hun Tomos een eresaluut te geven.

Volledig scherm
Een van de type brommers van het merk Tomos. Foto http://www.tomos.si/nl/
Volledig scherm
Reclameaffiche van Tomos

Veluwe