Volledig scherm
Bloemen op de carpoolplaats in Vaassen na de schietpartij, die aan Samet Merzifonluoglu (25) het leven kostte. © Hans van de Vlekkert

Twaalf jaar cel voor betrokkenheid bij dodelijke ripdeal Vaassen

updateDe rechtbank in Zutphen heeft vijf personen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen in verband met een schietpartij op de carpoolplaats in Vaassen. De 23-jarige Kenneth K. uit Leeuwarden, de 40-jarige Zwollenaar Naigel F. en de 38-jarige Wilco K. uit Heerde krijgen hiervoor straffen van twaalf jaar. De onderzoeken naar de vraag uit welk wapen het dodelijk schot afkomstig was, hebben geen duidelijkheid opgeleverd.

De rechtbank oordeelt dat het gaat om een zwaar en schokkend vergrijp. Dit rechtvaardigt een gevangenisstraf van ‘zeer lange duur’. Opvallend is dat de rechtbank hiermee afwijkt van de eis van de officier van justitie. Die eiste negen jaar. De rechtbank vindt echter dat er sprake is van een voltooide gekwalificeerde doodslag en niet van een poging daartoe.

Vuurwapenbezit

De drie mannen zijn ook veroordeeld voor vuurwapenbezit. Zij moeten daarnaast ruim zesduizend euro aan de nabestaanden betalen. Dit zijn kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart. Een vriend van het slachtoffer, een 22-jarige Ilyas M. uit Apeldoorn, krijgt een gevangenisstraf van twaalf maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk) voor wapenbezit en cocaïnehandel. Tegen hem was zes jaar geëist door de officier. De 28-jarige Clinton K. uit Leeuwarden is veroordeeld voor wapenbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van veertien maanden cel opgelegd. Hij is vrijgesproken van betrokkenheid bij de ripdeal en de schietpartij. 

Cocaïne

In de nacht van 10 op 11 maart 2017 vond een schietpartij plaats op de carpoolplaats in Vaassen tussen twee mannen uit Apeldoorn en Vaassen aan de ene kant en aan de andere kant de drie mannen uit Leeuwarden, Zwolle en Heerde. Bij deze schietpartij is de 25-jarige Samet Merzifonluoglu uit Vaassen doodgeschoten. De schietpartij was het gevolg van een ripdeal. De drie mannen probeerden 100 gram cocaïne te stelen van het slachtoffer en zijn vriend. Het is duidelijk dat de drie mannen niet van plan waren om voor de drugs te betalen, stelt de rechtbank. Beide partijen hadden vuurwapens meegenomen naar de drugsdeal. 

Schot

Het eerste schot werd gelost door de 23-jarige K. uit Leeuwarden vanuit de auto. Buiten de auto is door beide partijen over en weer geschoten. De onderzoeken naar de vraag uit welk wapen het dodelijk schot afkomstig was, hebben geen duidelijkheid opgeleverd. Dat betekent dat niet kan worden vastgesteld wie het dodelijke schot heeft gelost. Ondanks dat, vindt de rechtbank het medeplegen van een zogeheten voltooide doodslag toch bewezen. Door met een vuurwapen op de carpoolplaats te schieten, hebben alle mannen het risico op de dood van een van de aanwezigen bewust aanvaard. Het is voor de rechtbank daarbij niet relevant wie het dodelijk schot heeft afgevuurd.

Noodweer

De rechtbank wees het beroep op noodweer van de vriend van het slachtoffer toe. De 23-jarige K. uit Leeuwarden heeft in de auto het eerste schot gelost en de vriend van het slachtoffer onder schot gehouden. De vriend werd ook buiten de auto onder schot gehouden en er werd op hem geschoten terwijl hij wegrende. De rechtbank oordeelde dat op dat moment sprake was van een situatie waartegen hij zich mocht verdedigen en daarom veroordeelt de rechtbank hem niet voor de schietpartij. De drie andere mannen deden ook een beroep op noodweer. De rechtbank wees dit niet toe omdat zij de confrontatie hebben opgezocht.

Raadsman Wim Vahl, die Heerdenaar Wilco K. bijstaat, is ‘bijzonder onaangenaam verrast’ door de uitspraak. Hij heeft zijn cliënt nog niet gesproken. ,,Maar ik kan me zeer wel voorstellen dat hij hiertegen in hoger beroep gaat. Datzelfde doen waarschijnlijk de twee anderen die twaalf jaar hebben gekregen ook, hoewel ik die niet vertegenwoordig.’’ 

Veluwe