Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Twee jaar cel voor stalken en laten beroven ex uit Epe

Een 41-jarige man uit Nunspeet stalkte zijn ex in Epe met duizenden berichten en probeerde haar door een ander te laten beroven en mishandelen. De rechtbank legde de inmiddels naar Olst verhuisde man gisteren (vrijdag) een gevangenisstraf van twee jaar op en een contactverbod.

Nadat ze eind 2017 een punt achter de relatie had gezet, ontving de Epese een stroom van berichten vol verwensingen, bedreigingen en beledigingen. Ze had aanvankelijk nog niet door van wie ze kwamen en vroeg haar ex nog om hulp. Tot ze door kreeg dat hij er achter zat.

Het bleef niet bij de stalking. Toen de vrouw in februari 2018 uit de sportschool kwam in Heerde, trok iemand haar capuchon over haar hoofd, sloeg haar en wilde ervandoor gaan met haar tas. Op haar roepen kwam de eigenaar van de sportschool eraan en werd de belager aangehouden.

Buitenlamp

Het betrof een inmiddels veroordeelde man uit Haaksbergen die verklaarde in opdracht van de (toen nog) Nunspeter te hebben gehandeld. Hij moest de vrouw bang maken en haar telefoon in handen zien te krijgen, waarop de berichten stonden. Hij was een maand eerder ook al bij haar aan de deur geweest met de bedoeling de telefoon te stelen, maar ze had niet open gedaan. Ook wilde hij een keer haar beveiligingscamera vernielen, maar had alleen de buitenlamp geraakt.

De man verklaarde verder dat de Nunspeter een peilbaken onder de auto van de vrouw had bevestigd waardoor hij precies wist waar ze was. De nu Olstenaar erkende op de zitting twee weken geleden alleen de stalking. Maar de rechtbank ziet voldoende bewijs. Ze bepaalde verder dat hij het slachtoffer drieduizend euro smartengeld moet betalen.

Veluwe