Uitleg met Lego: dit is het probleem van de vloer van het X-gebouw in Zwolle

videoAls media of bouwers willen uitleggen wat er mis is met de vloer onder gebouw X van Windesheim, wordt Wico Ankersmit uit Vaassen geraadpleegd. Met legoblokjes legt de directeur van Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland graag uit hoe ingewikkelde constructies in elkaar steken.

Volledig scherm
Wico Ankersmit legt de ingewikkelde vloer van het X-gebouw uit © Vakfoto Van Der Beek

Wico Ankersmit (48), directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland (VBWTN), wordt met grote regelmaat opgetrommeld bij calamiteiten. Ministeries, bouwbedrijven maar ook de media weten hem te vinden bij vallende gevelplaten, foute balkonconstructies en ingestorte vloeren. Als adviseur maar ook vanwege zijn glasheldere uitleg. Het liefst met behulp van legoblokjes, zijn andere hobby. In het kantoor bij zijn woning aan de Julianalaan in Vaassen prijkt een complete collectie van Star Wars-poppetjes. Van lego. En een ingenieus bouwwerk, dat verschillende verdiepingen en talloze details telt. Ook van lego. ,,Ach ja, een mens moet wat te verzamelen hebben.’’

De simpele constructie van vierkante plaatjes die rusten op vier palen steekt schril bij af bij alle andere bouwwerken. Ankersmit lacht. ,,Dit bouwwerkje laat precies zien waar het mis is gegaan bij de breedplaatvloer in de parkeergarage bij Eindhoven Airport en Gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle’’. Het in aanbouw zijnde parkeerdek in Eindhoven stortte vorig jaar zomer in. Een foute constructie van de betonvloer, blijkt na onderzoek. Daarna volgde een hele lijst van gevaarlijke gebouwen. De risicovloer blijkt ook te liggen in Gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Veluwe