Volledig scherm
© Sharon Sabander (links) nam het initiatief voor Weggeefhoek 0578. Ze krijg inmiddels hulp van onder andere Paula Doornink (rechts). foto Cees Baars

Uitzet bij elkaar via de Weggeefhoek

EPE - Hèt alternatief voor Marktplaats of de plaatselijke kringloopwinkel: de Weggeefhoek 0578 op Facebook.

Het is crisis, dus lopen kringloop- en tweedehandswinkels als een tierelier. Sinds een paar maanden is er in Epe en omgeving weer een 'nieuwe loot aan de boom': de Weggeefhoek 0578 op Facebook.

Het is een succesverhaal. Binnen een half jaar telt de Weggeefhoek 0578 bijna tweeduizend leden/ volgers. En dagelijks groeit dat aantal nog altijd met 20 tot 25 nieuwelingen. Het concept van de Facebook-groep is even simpel als nobel: iedereen die spulletjes heeft die hij/zij niet meer gebruikt, geeft hij/zij weg aan iemand die het nog wel kan/wil gebruiken. Let wel: gratis, zonder welke tegenprestatie dan ook. Betaling is verboden, ruilen eveneens.

De weg naar de succesvolle Weggeefhoek 0578 wordt door steeds meer Facebookers gevonden, al duizenden goederen veranderden via die groep van eigenaar.

Sharon Sabander is het gezicht achter de Weggeefhoek 0578. Ze haast zich te zeggen dat het concept niet haar idee is. "Het concept Weggeefhoek bestond elders ook al. Ik heb het dus niet bedacht. Ik keek weleens op die van Zwolle en Apeldoorn. Maar voor een kandelaartje is dat toch net te ver. En dus besloot ik een Weggeefhoek 0578 te maken."

Inmiddels heeft ze bij het beheren van de groep assistentie gekregene van twee dames: Monique Kloezeman en Paula Doornink. Gedrieën houden zij zich vooral bezig met het 'schoon' houden van de site: adverteerders weren en advertenties van particulieren checken. Want er zijn wel regels waaraan de leden van de Weggeefhoek zich moeten houden.

Sabander, die in het dagelijks leven een Schminkerie runt en daarnaast in de zorg werkt, noemt als lichtend voorbeeld voor het nut van de Weggeefhoek 0578 het verhaal van een zwangere vrouw. "Ze kwam er heel laat achter dat ze zwanger was en had helemaal niets voor de baby. Dankzij de Weggeefhoek had ze binnen een week haar hele uitzet bij elkaar. Gratis. Van maxi-cosi tot kinderstoel, van luiers tot voedingsflesjes."

Veluwe