Volledig scherm
De bronzen replica van het nieuwe beeld De Fietsster is te koop. Op de foto is een wassen ontwerp te zien. Het beeld is anders dan het bronzen beeld van Greet Grottendieck dat in april uit het Beekpark in Epe werd gestolen. De houding van de fietsster is anders.foto Greet Grottendieck

Univé ondersteunt actie voor De Fietsster

EPE - Steeds meer mensen in Epe steunen de actie om het gestolen beeld De Fietsster terug te krijgen in Epe. Met name onder oudere Epenaren is de verontwaardiging groot over de diefstal van het beeld van Greet Grottendieck, dat in 1987 werd onthuld in het Beekpark in Epe. Veel inwoners van Epe willen graag een vergelijkbaar beeld terug.

Bert Nieuwenhuizen en Frans Oldenhof stonden destijds bij de onthulling in 1987 op de eerste rij. Als bestuursvoorzitter en directeur van verzekeringsmaatschappij OBM waren ze hoofdrolspelers op de dag van de onthulling. Het beeld De Fietsster werd door verzekeringsmaatschappij OBM geschonken aan de gemeente Epe, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van OBM. Later is OBM bij fusies opgegaan in Univé Stad en Land.

Nieuwenhuizen en Oldenhof zijn nog altijd aan Univé verbonden, vandaag de dag als ambassadeurs. "We hebben van de directie de toezegging gekregen dat Univé 2.500 euro schenkt voor de aanschaf van het beeld," melden de heren.

In 1987 waren Oldenhof en Nieuwenhuizen betrokken bij de aanschaf van het bronzen beeld. "We wilden iets schenken aan de gemeenschap van Epe. Het moest een herkenbaar beeld zijn. Eerst werd gedacht aan een hert, maar dat was geen goed idee. We hebben Greet Grottendieck gevraagd een ontwerp te maken. Het moest een relatie met Epe hebben. Greet is toen met een wassen beeldje gekomen van De Fietsster. We vonden het direct mooi. In de fietskaart op het stuur van het beeld stond de naam OBM."

Bij de onthulling moest burgemeester Henk Beuke in een brandweerladder worden gestuurd, herinneren de heren zich. "Er was een hoogwerker geregeld, maar de chauffeur van de hoogwerker had iets verkeerd gedaan met zijn bak. Het ding wilde niet meer omhoog. De vrijwillige brandweer was bij de onthulling aanwezig met een historische brandweerwagen. Daar werden twee ladders vanaf gehaald en aan elkaar gebonden. De burgemeester moest erin klimmen om het doek van het beeld te trekken, terwijl brandweergasten de ladders vasthielden. Met gevaar voor eigen leven heeft Beuke het beeld onthuld."

Het beeld van De Fietsster is de Epenaren dierbaar geworden. "Er zijn heel veel mensen bij op de foto gegaan," zegt Nieuwenhuizen. "Het beeld heeft nog in het KLM-blad gestaan. In Nieuw Zeeland had iemand het artikel gelezen. De ANWB heeft meebetaald aan de verlichting. Nog steeds komen er mensen met ANWB-wandelroutes naar lege de plek kijken waar het beeld stond."

Op de schoorsteenmantel heeft Nieuwenhuizen een klein exemplaar van De Fietsster staan, in was. Hij vertelt: "OBM heeft in 1987 ook een replica gekregen van De Fietsster in brons, maar die was wat groter. De replica moet nog wel ergens bij Univé zijn. Wij steunen de actie van de stichting die het beeld terug wil krijgen van harte. Iedereen in Epe denkt er zo over." De Emmastraat waar Nieuwenhuizen woont heeft zich als straat achter de actie geschaard van de Stichting De Fietsster terug naar Epe.

Volledig scherm
Kunstenares Greet Grottendieck in een houding die ze in gedachten heeft voor het nieuwe beeld De Fietsster in Epe; op vier punten verbinding met de grond, waardoor het beeld steviger staat dan het oude. Greet: "Ik ben het model natuurlijk. In het echt krijg je mij er niet bij, maar een meisje."foto Privécollectie Greet Grottendieck

Veluwe