Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Vaassenaar (26) die wordt verdacht van diefstal en afpersing, ontloopt waarschijnlijk nieuwe celstraf

Een 26-jarige man uit Vaassen die onder meer wordt verdacht van afpersing, diefstal en mishandeling hoeft wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft niet terug naar de gevangenis. Wel eist de officier van justitie een werkstraf van 180 uur, verplicht melden bij de reclassering en het ondergaan van een behandeling. 

De Vaassenaar moest zich vanmiddag verantwoorden voor afpersing, diefstal, het plegen van identiteitsfraude, internetoplichting via Marktplaats en mishandeling. Al deze delicten zou hij in 2018 in onder meer Vaassen en Garderen hebben gepleegd. In de meeste gevallen vormde het ‘gemakkelijk en snel’ geld verdienen het motief. 

Dat geld had hij nodig voor zijn gokverslaving. Zo bood hij bijvoorbeeld goederen aan op Marktplaats, die gedupeerden wel betaalden, maar uiteindelijk nooit ontvingen. De verdachte betuigde spijt en zei dat hij in een aantal gevallen het geld wil terugbetalen. 

Diefstal

Opvallend detail bij een diefstal in Vaassen: dat gebeurde bij een stel dat hem onderdak verschafte. Dat rekende de officier van justitie de verdachte zwaar aan. ,,Het vertrouwen van die mensen heeft u toch wel heel erg geschaad.” 

De verdachte bekende dat hij schuldig was aan alle aantijgingen, met uitzondering van de mishandeling. ,,Er is geen enkel bewijs’’, zei zijn raadsvrouw tijdens de zitting. ,,Het is allemaal van horen zeggen en daarom moet op dit punt vrijspraak volgen.” 

Geen celstraf

Volgens de deskundigen is verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en daar hield de officier van justitie rekening mee. Ze eiste een gevangenisstraf van 360 dagen waarvan 269 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat de verdachte 91 dagen in voorarrest zat, hoeft hij, als de rechtbank met de eis meegaat, niet terug naar de cel. Verder eiste de officier een werkstraf van 180 uur, verplicht melden bij de reclassering en het ondergaan van een behandeling. 

De uitspraak volgt 21 november. 

Veluwe