Volledig scherm
PREMIUM
Hertenkamp Epe gaat op de schop. Robbert van Zuidam en dochter Jade voeren de damherten. © Hans van de Vlekkert

Van mes in brandweer tot bouw sportcentrum: dit gebeurt er in 2020 op de Noord-Veluwe

De vuurwerkdampen zijn opgetrokken, de kater is bijna verdwenen. De blik is gericht op de maanden die voor ons liggen. Maar wat heeft 2020 zoal in petto voor de Noord-Veluwe?

Mes in brandweer
Bezuinigen? Ja. Auto’s schrappen? Nee. De brandweer moet miljoenen bezuinigen en dat ligt gevoelig. Kunnen de spuitgasten bij een grote fik nog wel op tijd ingrijpen? Word een drenkeling snel genoeg uit het water gehaald als het duikteam uit Harderwijk of Heerde verdwijnt? Al op 15 januari moeten burgemeesters uit deze regio beslissen of zij akkoord gaan met de plannen. Hoewel zij door de lokale brandweer en politici zijn gewezen op het eigenbelang, laat het grote plaatje eigenlijk geen twijfel toe. De brandweer is in de huidige vorm te duur en inefficiënt. Ingrijpen is noodzakelijk en volgens deskundigen kan het.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe