Volledig scherm
© SXC

Veel twijfels over natuurbegraafplaats Emst

EPE - In de gemeenteraad van Epe leven veel vragen over de komst van een gemeentelijke natuurbegraafplaats in Emst. Het is daardoor maar zeer de vraag of er volgende maand al een beslissing wordt genomen. Ook omwonenden hebben nog veel vragen en twijfels.

De vragen gaan met name over de betrouwbaarheid van het haalbaarheidsonderzoek dat afgelopen zomer is verricht. In opdracht van de raad heeft de gemeente Epe zo'n onderzoek laten uitvoeren naar een gemeentelijke natuurbegraafplaats. De gekozen locatie is de Woesterberg, aan de Langeweg in Emst. Er is plek voor 1000 tot 1500 graven, waarvoor de werkzaamheden in 2017 of 2018 moeten worden opgestart. Uit het onderzoek blijkt dat het haalbaar is om zo'n voorziening te starten, mits er sprake is van een zorgvuldige planuitwerking.

Er is veel weerstand tegen het plan en met name tegen het onderzoek. Liefst zes mensen hebben deze week ingesproken tijdens de raadsvergadering. Wim Oosterloo van de KNNV (de vereniging voor veldbiologie) vindt bijvoorbeeld dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de bijzondere flora en fauna op de locatie. Wethouder Jan Aalbers wil graag over de onderzoeksresultaten van de KNNV beschikken. "Wij hebben geen reden om te twijfelen aan de deskundigheid van de onderzoekers en van de resultaten die zij hebben opgegeven."

"Het haalbaarheidsonderzoek geeft heel veel informatie'', vervolgt Aalbers. "Maar het heeft ook vragen opgeroepen. Ik kan me best voorstellen dat u als raad nog behoefte heeft aan extra informatie." Daarop laten veel partijen weten nog ernstig te twijfelen over de plannen. VVD en PvdA kondigen aan extra schriftelijke vragen te gaan stellen.

Het haalbaarheidsonderzoek naar de begraafplaats staat op de agenda voor de raadsvergadering van 10 november, maar of er dan ook een beslissing komt, is zeer de vraag. D66 wil bijvoorbeeld al het onderwerp van de agenda halen, omdat het naar eigen zeggen nog niet rijp is voor besluitvorming.

Wim Oosterloo van de KNNV, één van de insprekers, is blij met de massale opkomst van buurtbewoners en andere betrokkenen. "Er zijn nogal wat gefundeerde bezwaren. Wij zijn niet tegen natuurbegraven, maar niet in dit gebied. Daarvoor is de flora en fauna te bijzonder."

Veluwe