Volledig scherm
De Veluwse Bron in Emst. Foto: ANP

Veluwse Bron mag niet verder uitbreiden, vinden de buren

DEN HAAG/EMST Buren en recreatieondernemers bij het Kievitsveld in Emst eisen bij de Raad van State een einde aan uitbreiding van de Veluwse Bron.

De gemeente Epe heeft het wellnessresort in Emst toestemming gegeven voor de bouw van een ontbijthotel met veertig kamers voor tachtig gasten.

Buurtbewoners en drie ondernemers met een bed & breakfast in de buurt verzetten zich daar heftig tegen. Zij vroegen donderdag de Raad van State een streep te zetten door het bestemmingsplan Recreatiegebied Kievitsveld Emst. Dit plan regelt de bouw van het ontbijthotel, aanleg van twee overloopparkeerterreinen en vijf extra camperplaatsen. De omwonenden vinden dat de rust in hun omgeving teveel wordt aangetast. De recreatieondernemers vrezen voor concurrentie van het ontbijthotel omdat veel gasten van de Veluwse Bron bij hen overnachten.

Het ontbijthotel komt op een terrein van 1700 vierkante meter. De gemeente erkent dat het een groot oppervlak is maar dat heeft te maken met de beeldkwaliteit, zei een woordvoerder.

De Raad van State wilde weten of het ontbijthotel niet kan uitgroeien tot een restaurant waar ook geluncht en gedineerd kan worden. Het ontbijthotel krijgt slechts een kleine keuken waar geen grote maaltijden gemaakt kunnen worden. De Raad van State vroeg ook of het ontbijthotel alleen maar tweepersoonskamers krijgt waardoor er meer dan tachtig gasten kunnen overnachten. De gemeente garandeerde dat er uitsluitend kamers komen voor maximaal twee personen. De tegenstanders wijzen erop dat de Veluwse Bron bestemd is voor dagrecreatie. Een hotel past daar niet bij, vinden ze. Uitspraak van de Raad van State volgt naar verwachting over zes weken.

Veluwe