Volledig scherm
© ANP

Verzet bouwen Adelaar

EPE - In totaal 44 appartementen, verdeeld over drie woonblokken, op de locatie van wasserij De Adelaar aan de Heerderweg.

Is dat niet te veel van het goede op deze plek in het buitengebied? Omwonenden en ook belangenvereniging Vemde-Horsthoek vinden van wel. "Dat wordt een woonwijkje op zich. Dus te grootschalig in dit mooie gebied", laat een direct omwonende weten.

Het college wil wel meewerken aan het bouwplan. In ruil voor het verdwijnen van alle bedrijfspanden mag de eigenaar drie woonblokken realiseren met 44 koopappartementen. Het is een sanering van een in wezen milieuhinderlijke situatie. "Het is een verbetering ten opzichte van wat er nu staat", meent wethouder Joop van Nuys. Met het bouwplan verdwijnt ook de bedrijfsbestemming op het terrein.

Volgens architect Jaap Vorsselman uit Emst is alles gedaan om de drie bouwblokken in de omgeving in te passen. "Het hoofdgebouw wordt 11,60 meter hoog en de andere twee 8,70 meter. Het zijn sobere gebouwen met een luchtige uitstraling die verdwijnen in het landschap", aldus de architect, die erop wijst dat het bouwplan danig is aangepast en ingekrompen ten opzichte van de eerste schetsen enkele jaren geleden.

Raadsfracties zijn niet echt ingenomen met de locatie van de appartementen. "Dit plan zou ergens anders in de gemeente uitgevoerd moeten worden", vindt raadslid Peter Kerkmans van de VVD. Maar volgens wethouder Van Nuys kan niet zomaar een andere locatie aangewezen en gevonden worden.

Overigens is de 'welstandscommissie' akkoord met de opzet van de drie woonblokken en de herinrichting van het bedrijfsterrein van de vroegere chemische wasserij.

Veluwe