Volledig scherm

Video | Drukte in vooral kleine kerstbomen dit jaar

OENE - Het zijn drukke weken voor kwekerij De Buurte uit Oene. Iedere dag is er zo'n 25 man bezig met het steken, rooien en oppotten van de kerstbomen. "Dan zijn de bomen in principe klaar voor vertrek. Als we ze dan nodig hebben, kunnen we ze ophalen", legt operationeel manager Gerrit Tessemaker uit.

Het najaar is voor de kwekerij uit Oene altijd een enorm drukke periode, met als hoofdoorzaak de handel en verkoop in kerstbomen. Zo'n 80.000 stuks gaan er de komende weken weg. "Circa 95 procent is met Sinterklaas al wel weg. Daarna heb je nog wat kleinere bestellingen, maar dan zwakt het alweer wat af. En je hebt natuurlijk ook nog de normale handel die gewoon doorgaat."

Jaarlijks is het een enorm proces om alle kerstbomen op tijd weg te krijgen. "Dat begint eigenlijk al half augustus met het labelen. Vandaar ook altijd de verschillende kleurtjes stickers aan de boom. Zo'n kleurtje zegt vaak wat over het soort of de lengte. Met dat labelen zijn we doorgaans een maand of twee mee bezig. Rond het Oener Koefeest, de derde donderdag in oktober, beginnen we echt met rooien en oppotten." In totaal gaat het om zo'n 65 hectare aan grond op de Veluwe waar het groen op te vinden is.

De eerste vrachten met kerstbomen zijn inmiddels al weg. Het gros blijft in Nederland, maar ook buitenlanders komen naar Oene. Eerder deze week is er nog een vracht met 2500 stuks bomen naar Engeland vertrokken. "Over een paar weken vertrekt er nog een container naar Cyprus. En er gaan zelfs bomen naar Scandinavië."

Even leek het een extreem drukke periode te worden, aangezien de kwekerij wat later dan normaal is begonnen met het rooien. "De grond was te droog. Dan kan de kluit uit elkaar vallen en het is ook niet prettig voor het steken. We zijn daarom iets later begonnen en hebben er eerst meer mensen opgezet. Maar nu lopen we weer op schema."

Daarnaast lijkt het erop dat mensen steeds meer uit zijn op een relatief kleine boom. "De bomen in pot zijn veel 80 centimeter tot 1,75 meter lang. Dat is iets minder groot dan andere jaren. Daarboven wordt de kluit afgezaagd."

Kwekerij De Buurt laat jaarlijks zo'n 80.000 kerstbomen verschepen. Die kerstbomen gaan naar tuincentra in Nederland, maar ook naar het buitenland.

Veluwe