Volledig scherm
PREMIUM
Nurija van Schoonhoven zit voor komend jaar vol goede voornemens. Ze wil haar Russische moeder naar een betere kliniek krijgen en het huisje van haar tante opknappen. © Koen Verheijden

Voetbalprof Nurija (21) uit Vaassen start inzamelingsactie om haar Russische moeder in betere kliniek te krijgen

VIDEOProfvoetbalster Nurija van Schoonhoven is een inzamelingsactie gestart om haar biologische familie te helpen. De 21-jarige Vaassense deed vorige week haar verhaal, nadat ze dit najaar werd herenigd met haar biologische moeder in Rusland. Ze is vastberaden om haar biologische moeder, die gedurende het jaar lange periodes in een psychiatrische kliniek verblijft, in een betere kliniek te krijgen en om het huisje van haar tante op te knappen.

De profvoetbalster van PSV en jeugdinternational werd op 2-jarige leeftijd geadopteerd vanuit Rusland. Haar moeder, die lijdt aan schizofrenie, werd eind jaren negentig in een psychiatrische kliniek zwanger. Na haar geboorte kwam ze in een kindertehuis in Oeljanovsk, op 800 kilometer van Moskou, terecht en alle contacten met haar biologische familie werden verbroken. Met hulp van het programma Spoorloos vond ze haar familie terug.

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe