De Rietstulp ging volledig in vlammen op.
Volledig scherm
De Rietstulp ging volledig in vlammen op. © Pim Velthuizen

Wasdroger lijkt oorzaak allesverwoestende brand in restaurant Oene

VideoDe vuurzee die restaurant De Rietstulp in Oene zaterdagnacht verwoestte, is vermoedelijk ontstaan door brandoorzaak nummer één. ,,Het lijkt er op dat het in de wasdroger begonnen is", zegt eigenaar Ben Kamphuis.

,,De droger stond uit. Maar er zaten wel doeken in die warm waren. Volgens een onafhankelijk bureau hebben die waarschijnlijk vlam gevat. Alles bij elkaar is dat misschien wel prettig. Daarmee zijn andere oorzaken uitgesloten. De buurjongens hadden namelijk ook knallen gehoord. Maar brandstichting is dus gelukkig absoluut niet aan de orde", weet Kamphuis. 

Chocomel

Hij prijst zich ook gelukkig dat er geen slachtoffers zijn gevallen. ,,Maar het verdriet is natuurlijk wel heel groot. Het ergste vind ik dat het pand nooit meer terugkeert. Ik kwam hier vroeger na het schaatsen op het kanaal al met mijn vader om een warme chocomel te drinken.”

De liefde voor de karakteristieke rietgedekte boerderij zorgde er voor dat hij er in oktober 2017 met partner Marjolein Modderkolk zelf een restaurant begon. Het etablissement groeide de afgelopen twee jaar uit tot een succes. Vooral de proeverij - een luxe variant van tapas - viel in de smaak. ,,Door alle hartverwarmende reacties merken we nu pas echt hoe goed we bezig waren.”

Levenswerk

Zondagmorgen zagen zij hun levenswerk dus letterlijk in rook opgaan. Kamphuis gaat er vanuit op dezelfde locatie een nieuw restaurant te kunnen bouwen. ,,Het streven is dat dat er binnen een jaar staat.”

Voor het personeel van de Rietstulp was de brand de tweede klap in nog geen drie maanden tijd. Begin juli kwam collega Loes van Triest (18) op treurige wijze om het leven. ,,Ik heb er wel moeite mee dat haar familie door onze brand daar nu weer mee in aanraking komt. Al is door het verdwijnen van het pand voor ons ook een stukje herinnering aan Loes weg.”

Beklag

Ondanks zijn eigen leed heeft Kamphuis dus vooral oog voor dat van een ander. ,,Ik heb ook echt beklag met de jongens die boven het restaurant woonden. Zij hebben moeten vluchten uit een brandend pand en zijn alles kwijt. Verschrikkelijk!”

Hij doelt op Julian van de Beek en zijn maatje Patrick. Zij zijn door de brand één klap dakloos geworden. ,,Maar we krijgen echt van alle kanten hulp. Mensen die spontaan een bankstel of lampen aanbieden.” Het voornaamste is echter dat ze ergens een woning kunnen huren. ,,We hebben heel veel reacties gekregen. Zo konden we bij iemand uit Elburg terecht. Heel aardig. Maar dat is te ver. We zoeken echt wat in Epe of directe omgeving. Voorlopig logeer ik  bij mijn oma en Patrick bij zijn ouders.” 

Veluwe