Ter illustratie, een rivierdonderpad.
Volledig scherm
Ter illustratie, een rivierdonderpad. © AB HAKEBOOM

Waterschap haalt vanwege droogte vissen uit beek bij Epe

Vanwege de aanhoudende droogte haalt het Waterschap Vallei en Veluwe beschermde vissoorten uit de Verloren Beek bij Epe. Het gaat hierbij om de vissoorten Elrits, Beekprik en de Rivierdonderpad. De vissen worden vervolgens in de Grift uitgezet. 

De beken rondom Epe drogen op en hierdoor komen de vissen in de problemen. De vissen komen nu in de poelen tussen de droge beekdelen terecht. “We zien nu al plekken waar deze poelen droog komen te liggen en de vissen naar lucht happen. Snel actie ondernemen is nu noodzakelijk en daarom gaan we vandaag nog aan de slag,” aldus Heemraad Frans ter Maten.

Het waterschap haalt met een deskundige als eerste de beschermde vissoorten uit de Verloren Beek bij Epe. ,,Het gaat om honderden vissen, dus het is even afwachten hoe lang dit voor ons in beslag gaat nemen,'' vertelt een woordvoerder van het waterschap. Wanneer er weer regen valt en het peil in de beek stijgt, kunnen de vissen zich zelf weer over de beken verspreiden. De Grift is verbonden met de beken.

Actieplan

Het waterschap bekijkt ook de situaties bij andere beken op de Veluwe en werkt momenteel aan een actieplan om op andere plaatsen eventueel ook vissen te redden.

De vissen in de Verloren Beek bij Epe worden gered.
Volledig scherm
De vissen in de Verloren Beek bij Epe worden gered. © Waterschap Vallei en Veluwe
Ter illustratie, een beekprik
Volledig scherm
Ter illustratie, een beekprik © Waterschap De Dommel

Veluwe