Volledig scherm
Ter illustratie, een rivierdonderpad. © AB HAKEBOOM

Waterschap haalt vanwege droogte vissen uit beek bij Epe

Vanwege de aanhoudende droogte haalt het Waterschap Vallei en Veluwe beschermde vissoorten uit de Verloren Beek bij Epe. Het gaat hierbij om de vissoorten Elrits, Beekprik en de Rivierdonderpad. De vissen worden vervolgens in de Grift uitgezet. 

De beken rondom Epe drogen op en hierdoor komen de vissen in de problemen. De vissen komen nu in de poelen tussen de droge beekdelen terecht. “We zien nu al plekken waar deze poelen droog komen te liggen en de vissen naar lucht happen. Snel actie ondernemen is nu noodzakelijk en daarom gaan we vandaag nog aan de slag,” aldus Heemraad Frans ter Maten.

Het waterschap haalt met een deskundige als eerste de beschermde vissoorten uit de Verloren Beek bij Epe. ,,Het gaat om honderden vissen, dus het is even afwachten hoe lang dit voor ons in beslag gaat nemen,'' vertelt een woordvoerder van het waterschap. Wanneer er weer regen valt en het peil in de beek stijgt, kunnen de vissen zich zelf weer over de beken verspreiden. De Grift is verbonden met de beken.

Actieplan

Het waterschap bekijkt ook de situaties bij andere beken op de Veluwe en werkt momenteel aan een actieplan om op andere plaatsen eventueel ook vissen te redden.

Volledig scherm
De vissen in de Verloren Beek bij Epe worden gered. © Waterschap Vallei en Veluwe
Volledig scherm
Ter illustratie, een beekprik © Waterschap De Dommel
 1. Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?
  PREMIUM

  Elk dorp of buurtschap op de Veluwe heeft een eigen feestweek, maar wie komen daar eigenlijk op af?

  Elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp op de Veluwe heeft het: een feestweek. Met vertier voor alle leeftijden. Zo zit de feestweek van Hoge Enk, een buurtschap in de gemeente Elburg, er net op. En eindigt de zomer in augustus met het Emsterfeest (Epe), misschien wel de grootste van de regio. Maar wat is het belang van zo’n week? En komen er nog wel mensen op af? Een rondgang langs feesttenten en voorzitters.
 2. Stamceltransplantatie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?
  PREMIUM
  video

  Stamcel­trans­plan­ta­tie bij MS-patiënten in Moskou of India: redding of riskant?

  Isala-neuroloog Esther Zeinstra maakt het mee: ,,Dat mensen in het allereerste gesprek na de diagnose MS beginnen over stamceltransplantatie. Dan denk ik: hó even. We staan aan het begin en je hebt het nu al over een behandeling die heel zwaar en riskant is en uiteindelijk misschien niet eens nodig of doeltreffend. Er zijn zoveel mogelijkheden en veelbelovende medicijnen. Laten we daar eens mee beginnen.”

Veluwe