Volledig scherm
© ANP

Wilde zwijnen blijven oprukken, ondanks wildraster

Ondanks de plaatsing van een kilometerslang raster aan de noordzijde van Epe, blijven wilde zwijnen oprukken richting de dorpskern. Onderweg wroeten ze tuinen en bermen kapot. De vraag dient zich aan of het wel zin had om het omstreden zwijnenraster te realiseren.

Miranda van Uden, eigenaar van Brasserie Floor aan de Dellenweg, ziet er de lol weer van in. Dinsdagnacht is haar terras weer volledig naar de knoppen geholpen door een lokale roedel wilde zwijnen. Het schors en zand, dat 's avonds nog zo netjes was aangeharkt, is compleet kapotgewroet door de dieren. "En wij zitten zogenaamd aan de goede kant van het raster", lacht Van Uden. Vervelend vindt de ondernemer het overigens niet, de overlast van de zwijnen. "Dat hoort nou eenmaal bij Epe. Onze toeristische slogan luidt niet voor niets: 'honderd procent wildgarantie'?"

Raster

Vorig jaar heeft de gemeente een kilometerslang raster laten plaatsen, met als doel zwijnen buiten de bebouwde kom te houden. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Diverse politieke partijen uitten kritiek op het plan van het college van burgemeester en wethouders. En ook vanuit de lokale gemeenschap werd bezwaar gemaakt. Afgelopen februari kreeg het gemeentebestuur zelfs een petitie aangeboden waarin wordt opgeroepen een deel van het raster af te breken.

Het is ook de vraag in hoeverre een raster zin heeft, zegt boswachter Lennart Jaspers van Staatsbosbeheer. ,,Wilde zwijnen zijn heel inventief. Als het hekwerk ergens minder hoog is of als ze de mogelijkheden hebben om erover heen te springen, bijvoorbeeld met behulp van een klein heuveltje, dan grijpen ze hun kans. En als iemand een poort open heeft laten staan, dan kun je ervan uitgaan dat de dieren die plek vinden." 

Volgens Pauline de Jong van de Faunabescherming is het lastig om een wildraster compleet waterdicht te maken. ,,Als er openingen zijn, dan kun je er zeker van zijn dat die worden ontdekt door wilde zwijnen." Wil je de dieren echt buiten de deur houden, dan moet je de dorpskern volgens De Jong bijna hermetisch afsluiten. ,,En hekwerk moet natuurlijk hoog genoeg zijn, zodat de zwijnen er niet overheen kunt springen." Overigens snapt De Jong niet waarom de gemeente Epe hiertoe heeft besloten. ,,Dat hoort gewoon bij wonen op de Veluwe. Als je geen last wil hebben van zwijnen, dan moet je naar de Randstad verhuizen."

Dorpskant

Volgens Van Uden zijn de vernielingen aan terras overigens gedaan door een roedel zwijnen die aan de dorpskant van het raster leeft. ,,De overlast is namelijk nooit verdwenen na plaatsing van het hekwerk." In dat geval heeft dat raster natuurlijk helemaal geen nut, zeggen De Jong en Jaspers.

De gemeente Epe erkent dat er zich zwijnen aan de verkeerde kant van het raster bevinden. ,,Er wordt eraan gewerkt om de opruk van deze zwijnen richting het dorp te voorkomen en ze weer aan de goede kant van het raster te krijgen", aldus woordvoerder Oscar Tutert. ,,Lukt dit niet dan moeten deze zwijnen worden afgeschoten." De oorzaak moet volgens de gemeente worden gevonden bij bezoekers van het bos die poorten open laten staan. 

,,Het raster bewijst in onze ogen echter nu al zijn waarde aangezien de schade aan tuinen, bermen en plantsoenen juist flink is afgenomen ten opzichte van het verleden en onveilige situaties zijn afgenomen."

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Veluwe