Volledig scherm
Foto ter illustratie © Peter Hilz

Zendmast KPN leidt tot onrust in omgeving Emst

Een zendmast voor mobiele telefonie van KPN die op camping Reina’s Hoeve in de buurtschap Schaveren, bij Emst, moet komen, leidt tot onrust onder omwonenden.

KPN heeft inmiddels een vergunningsaanvraag ingediend voor de zendmast, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Epe heeft maximaal acht weken de tijd om te reageren op die vergunningsaanvraag. Wanneer er een positief advies volgt, hebben tegenstanders zes weken de tijd om officieel bezwaar te maken tegen de mast. Ruim twintig verontruste bewoners van Schaveren hebben zich nu al verenigd in een actiecomité. Zij zien een 40 meter hoge zendmast in de nabijheid van hun huizen niet zitten.

Bestemmingsplan

,,Aanvankelijk had KPN kampeerterrein De Toekomst op het oog, maar de eigenaar van die camping heeft het verzoek afgewezen. Nu lijkt KPN echter beet te hebben bij camping Reina’s Hoeve, op slechts enkele honderden meters van De Toekomst’’, meldt actievoerder Jos Weemaes in een persbericht. ,,Het plaatsen van een zendmast is niet in overeenstemming met het bestemmingsplan. De inzet van ons als verontruste bewoners is dat er momenteel geen mast is en dat die er ook niet komt.’’

Afstand

Volgens de actievoerders komt de mast op minder dan honderd meter afstand van sommige huizen te staan. Ze zijn bang dat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de bewoners. ,,Daarnaast wordt de landschappelijke waarde van het gebied aangetast door de lelijke mast’’, staat in het persbericht. ,,Ook de flora en fauna van het kwetsbare gebied zullen hieronder lijden. Behalve de schadelijke gezondheidseffecten, vrezen we voor horizonvervuiling en een daarmee gepaard gaande forse schadepost.’’

De bewoners zeggen te begrijpen dat toegang tot snel internet tegenwoordig noodzakelijk is. ,,Maar de bekabeling van het buitengebied met glasvezel, in 2017 en 2018, biedt hiervoor een prima oplossing.’’ Teun van Gortel, gastheer van Reina’s Hoeve, wil geen enkele uitlating doen over berichten over de zendmast. 

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe