Volledig scherm
© Bert Jansen

Zorgen in Epe om tarieven regiotaxi

EPE - De lokale politiek en toekomstig gebruikers hebben zorgen over de kosten voor inwoners uit Epe, die vanaf 1 januari gebruik moeten maken van een nieuw vervoerssysteem. PlusOV, de nieuwe verantwoordelijke partij, gaat de kosten voor een rit anders berekenen: niet meer per zone, maar per kilometer.

Epenaren die straks gebruik gaan maken van de voormalige regiotaxi kunnen daar de dupe van zijn bij voornamelijk langere ritten. 'Als voorbeeld: in het verleden kostte een enkele reis vanuit het centrum van Epe naar de Imkersdreef in Apeldoorn op basis van zones € 3,60. Nu op basis van kilometers kost een enkele reis € 8,87. Dit betekent een stijging van 146 procent', aldus het CDA.

"Als het korte ritten zijn, dan is dit systeem iets goedkoper. Maar boven de twintig kilometer is het tarief € 1,70 per kilometer. Dat is erg veel", zegt raadslid Bertie Hendriks van het CDA. Probleem is dat een rit vanuit het centrum van Epe of Oene naar bijvoorbeeld het ziekenhuis in Apeldoorn wel meer dan twintig kilometer (circa 24) is. "Dat is een lastige. Een rit naar Apeldoorn is vaak noodzakelijk om bepaalde voorzieningen te bereiken, zoals een ziekenhuis. Ik zou daarom zeggen: doe die grens van twintig kilometer omhoog of doe het tarief per kilometer dan omlaag", stelt Hendriks voor.

PlusOV
Begin volgend jaar stopt Regiotaxi Gelderland haar activiteiten op het gebied van deur-tot-deur-vervoer. Vanaf 1 januari wordt het vervoer in de regio Stedendriehoek geregeld vanuit een nieuwe regionale vervoerscentrale: PlusOV. Het gaat dan om aanvullend vervoer voor mensen met een beperking en voor mensen die wonen in gebieden waar het gewone openbaar vervoer niet rijdt.

Het CDA vindt dat het nieuwe stelsel wel heel erg ongunstig uitvalt voor inwoners van Epe en heeft het college een tweetal vragen gesteld. De lokale fractie wil weten of burgemeester en wethouders op de hoogte zijn 'van deze enorme prijsstijging'. Daarnaast vraagt de partij zich af of er mogelijkheden zijn om mensen tegemoet te komen.

Een stafmedewerker van PlusOV laat in een reactie weten dat belangrijke voorzieningen zijn ingesteld als 'puntbestemmingen'. Dat geldt voor inwoners in Epe bijvoorbeeld voor het ziekenhuis of het treinstation in Apeldoorn. Het tarief wordt dan niet bij twintig kilometer verhoogd en blijft dan (nagenoeg) hetzelfde. Directeur Andreas Noordam van PlusOV: "Voor de meeste mensen zal het best wel meevallen. Doordat bepaalde zones groot zijn, kan het best zijn dat het voor sommige mensen straks een verhoging kan opleveren. Maar eigenlijk is het systeem van kilometers juist eerlijker."

"In alle deelnemende gemeenten wordt het zelfde tarief gehanteerd, dus Epe is geen uitzondering", laat een woordvoerder van de gemeente Epe weten. "Ruim 90 procent van de ritten wordt uitgevoerd binnen de 20 kilometer, dus een beperkt aantal mensen heeft last van deze wijziging." Daarnaast zijn er nog de genoemde puntbestemmingen. "De regeling is een regionale afspraak gemaakt met instemming van de lokale raden en het is nu niet de bedoeling dat individuele gemeenten hiervan gaan afwijken", besluit de woordvoerder.

Veluwe