Volledig scherm
© Henri van der Beek

Zwijnen afschrikken lukt niet: batterij op

EPE/NUNSPEET - Het zogenoemde wild- stopsysteem in Epe en Nunspeet doet niet wat het zou moeten doen, wilde zwijnen afschrikken, omdat de batterijen van het detectiesysteem in een mum van tijd leeg blijken te lopen. De Oostenrijkse fabrikant en de provincie Gelderland zoeken nu naar een oplossing.

Op de Eperweg en de Soerelseweg (N795) gebeuren veel aanrijdingen met dieren - met name zwijnen - uit de belendende bossen. Dat zorgt voor veel dode dieren, persoonlijk letsel en schade aan auto's en motoren.

Hectometerpaaltjes
Om de zwijnen van de straat te houden liet de provincie Gelderland in 2014 een zogeheten wild-stopsysteem plaatsen. Dat bestaat uit paaltjes, ter grootte van hectometerpaaltjes, die een schril geluid laten horen wanneer ze het licht van een naderend voertuig opvangen. Dat geluid moet dieren laten schrikken en naar de beschutting van het bos jagen.

Maar het systeem blijk vaak niet te werken omdat de batterijen te snel leeglopen. Volgens een woordvoerder van de provincie is de fabrikant van het detectiesysteem op de hoogte gesteld en gaat die binnenkort op een ander plek een verbeterd systeem plaatsen. "Waar en wanneer de paaltjes worden geplaatst weten we nog niet."

Veluwe