Volledig scherm
Een Romeinse huwelijksceremonie kwam weer tot leven in Ermelo © Foto van de Biezen

1800 Jaar terug in de tijd: Ermelo geniet van Romeinse bruiloft

Een paar honderd mensen waren gisteren getuige van een Romeinse bruiloft in Ermelo. Wat vooral opviel: De jonge leeftijd van het paar dat in het huwelijk trad. Zo'n 1800 jaar geleden, de tijd dat de Romeinen eventjes in Ermelo waren, was dat dood normaal.

Tradities en gebruiken veranderen door de eeuwen heen. Museum Het Pakhuis tekende voor de organisatie van de bruiloft, die op het Molenaarsplein werd gehouden. Ermelo profileert zich met de Romeinse geschiedenis en daar past het naspelen van de ceremonie prima bij, zo vindt de gemeente. Er kwam dan ook 1.000,- euro subsidie voor het evenement.

Het publiek was enthousiast over de duik in de historie. En ook de mensen die de geschiedenis weer tot leven brachten genoten zichtbaar van hun taak.

Volledig scherm
Het jonge paar wordt in de echt verbonden. © Foto van de Biezen
  1. ‘Ermelo had die regenboogvlag moeten hijsen, wij horen er toch ook bij?’
    PREMIUM

    ‘Ermelo had die regenboog­vlag moeten hijsen, wij horen er toch ook bij?’

    Eerst was er de beruchte Nashville-verklaring, toen het besluit van de gemeente Ermelo om niet als steunbetuiging aan ‘anders-seksuelen’ de regenboogvlag te hijsen. Voor politieke partij Progressief Ermelo reden om op 3 juli eens een avondje uitgebreid te bomen over homoseksualiteit onder de titel Kleur Bekennen. Heleen Bakker werkt er graag aan mee. Zij ontdekte negen jaar geleden dat ze lesbisch is. ,,Van echte seksuele vrijheid is nog geen sprake’’.

Veluwe